Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Doboj: Promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu

Datum objave: sreda, 30 marta, 2016
Objavljeno u Kosovo, Srbija 1999
Veličina slova: A- A+
Doboj – promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu

U Doboju je večeras predstavljena knjiga “Doktor Toman” autora Slavka Nikića iz Beograda, koja rekonstrukcijom kidnapovanja načelnika Hirurške klinike prištinske bolnice Andrije Tomanovića prikazuje dio trgovine organima i krvlju 2.500 otetih Srba sa Kosova tokom rata 1998. i 1999. godine.

Penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Slavko Nikić, kao svjedok i operativac u tadašnjim sukobima na Kosovu, u knjizi rekonstruiše još nerazjašnjenu sudbinu kidnapovanog doktora Andrije Tomanovića koji je prisiljen da obuči svoje kolege Albance u privatnoj bolnici u Tirani za vađenje organa i krvi otetim Srbima, ali i drugim nepodobnim licima.

Nikić, kako navodi, na osnovu činjenica i operativnih podataka rasvjetljava put kidnapovanog doktora koji je “zelenom ladom iz Kliničko–bolničkog centra u Prištini odvezen do Uroševca, odakle je vozilom sa oznakama UN prebačen do Skoplja, zatim do Tetova, pa do Tirane”.

Autor se dobojskoj publici predstavio i knjigama “Nulta krvna grupa”, “Komandantne ubice”, “Jovana” i “Služba”, u kojima imenuje i otkriva albanske zločince, te dokazuje njihove zločine.

Nikić kao krivce za još nerazjašnjenu sudbinu 2.500 kidnapovanih Srba, žrtava trgovine organima i krvlju, navodi čelnike službi državne bezbjednosti, vojske i policije tadašnje Jugoslavije, za koje ističe da su, u nastojanju da budu podobni, radili suprotno srpskim interesima.

Slavko Nikić iz Beograda do sada je napisao 14 knjiga u kojima je riječ o njegovom radu u MUP-u na poslovima suzbijanja narkomanije, pri čemu je i jedini preživjeli iz grupe operativaca.

Prvi primjerak knjige “Doktor Toman” Nikić je 1. oktobra prošle godine lično uručio generalu Ratku Mladiću u Hagu. Promocija knjige “Doktor Toman” održana je u Umjetničkoj galeriji Doboj.

Radio Televizija Republike Srpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top