fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Doboj: Promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu

Doboj – promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu

U Doboju je večeras predstavljena knjiga „Doktor Toman“ autora Slavka Nikića iz Beograda, koja rekonstrukcijom kidnapovanja načelnika Hirurške klinike prištinske bolnice Andrije Tomanovića prikazuje dio trgovine organima i krvlju 2.500 otetih Srba sa Kosova tokom rata 1998. i 1999. godine.

Penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Slavko Nikić, kao svjedok i operativac u tadašnjim sukobima na Kosovu, u knjizi rekonstruiše još nerazjašnjenu sudbinu kidnapovanog doktora Andrije Tomanovića koji je prisiljen da obuči svoje kolege Albance u privatnoj bolnici u Tirani za vađenje organa i krvi otetim Srbima, ali i drugim nepodobnim licima.

Nikić, kako navodi, na osnovu činjenica i operativnih podataka rasvjetljava put kidnapovanog doktora koji je „zelenom ladom iz Kliničko–bolničkog centra u Prištini odvezen do Uroševca, odakle je vozilom sa oznakama UN prebačen do Skoplja, zatim do Tetova, pa do Tirane“.

Autor se dobojskoj publici predstavio i knjigama „Nulta krvna grupa“, „Komandantne ubice“, „Jovana“ i „Služba“, u kojima imenuje i otkriva albanske zločince, te dokazuje njihove zločine.

Nikić kao krivce za još nerazjašnjenu sudbinu 2.500 kidnapovanih Srba, žrtava trgovine organima i krvlju, navodi čelnike službi državne bezbjednosti, vojske i policije tadašnje Jugoslavije, za koje ističe da su, u nastojanju da budu podobni, radili suprotno srpskim interesima.

Slavko Nikić iz Beograda do sada je napisao 14 knjiga u kojima je riječ o njegovom radu u MUP-u na poslovima suzbijanja narkomanije, pri čemu je i jedini preživjeli iz grupe operativaca.

Prvi primjerak knjige „Doktor Toman“ Nikić je 1. oktobra prošle godine lično uručio generalu Ratku Mladiću u Hagu. Promocija knjige „Doktor Toman“ održana je u Umjetničkoj galeriji Doboj.

Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: