fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DO KRAJA GODINE BAZA PODATAKA O SRPSKIM ŽRTVAMA

Milorad_Kojic-6f126cbaBANjALUKA, 31. JANUARA – Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da su do sada u elektronsku bazu uneseni podaci za 20.424 srpske žrtve iz proteklog rata sa više od 50.000 dokumenata, a baza podataka trebalo bi da bude utvrđena do kraja godine.

On je naglasio da je za svaku žrtvu otvoren karton u pisanom i elektronskom obliku, dodajući da će se nakon završetka unošenja podataka dobiti do sada najpotpunija slika o broju stradalih srpskih civila i pripadnika Vojske
Republike Srpske.

„Biće omogućen pristup informacijama i dokumentima koje se odnose na žrtve, a manipulacije će biti onemogućene“, rekao je Kojić za „Glas Srpske“.

On je naglasio da je prema mjestu stradanja utvrđeno da je na području šest opština srebreničke regije ubijeno 2.370 lica srpske nacionalnosti, od čega je 180 žena i 30 djece, a da je, uzimajući u obzir ostale parametre, na podrinjskom području stradalo više od 3.500 Srba.

„Nažalost zločini u Podrinju su zločini bez kazne, kao što je slučaj i za druge brojne zločine u kojima su Srbi bili žrtve. Naser Orić i njegovi saradnici slobodno šetaju po BiH, čak su i na funkcijama. Očigledan je uticaj bošnjačke politike na Tužilaštvo BiH“, istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, u Institutu za nestala lica BiH vlada anarhija i taj Institutu privatizovali bošnjački predstavnici, kao i da su prošli svi rokovi za uspostavljanje Centralne evidencije nestalih, a izvještaje o radu tog Instituta nadležni organi još nisu usvojili.

Kojić je naglasio da su Tužilaštvo BiH i bošnjačka komponenta u Institutu za nestala lica projektovali sistem po kojem su institucije Srpske – Ministarstvo unutrašnjih poslova, ovaj centar i Zavod za sudsku medicinu, isključeni iz procesa ekshumacija, obdukcija i identifikacija.

On je rekao da je nakon razgovora sa novoizabranim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milanom Tegeltijom i predstavnicima Tužilaštva BiH dogovoreno da, kada se pretpostavlja da je riječ o posmrtnim ostacima Srba, tijela odvoze u namjenski izgrađene kosturnice u Srpskoj, a da u ekshumacijama, identifikacijama i obdukcijama učestvuju predstavnici Srpske.

Kojić je naglasio da je time, na nekim način, vraćen dio nadležnosti u procesu traženja nestalih lica

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM  – Jadovno 1941.

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA  – Jadovno 1941.

Kojić: Popis srpskih žrtva rata – Jadovno 1941.

UBRZAVANjE PROCESA TRAŽENjA NESTALIH – Jadovno 1941.

SARAJEVO – VELIKA GROBNICA SRBA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: