fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Đorđe Pražić: Od koljača do viteza, od žrtve do agresora

Televizijska premijera filma „Dara iz Jasenovca“ je izazvala veliko interesovanje u javnosti, a deo srpske javnosti šokirao se zločinima ustaških koljača nad nedužnim i nemoćnim pretežno srpskim civilnim žrtvama.

SCENA IZ FILMA „DARA IZ jASENOVCA“ ; Snimak ekrana.

Tom delu naše javnosti svakako je nepoznato da bi se skoro o svakom srpskom selu na prostoru Nezavisne države Hrvatske mogao snimiti sličan film.

Naviknuti na dugogodišnje anatemisanje srpskog naroda kao agresorskog i zločinačkog,  svaki nastup većine analitičara filma počinje sa izvinjavanjem hrvatskoj javnosti u pogledu da film nije srpska propaganda, da nema za cilj širenje mržnje i da su ustaše bile samo manji dio hrvatskog naroda. Da je  situacija obrnuta, takvi stavovi od hrvatske stručne i ostale javnosti se ne bi mogli očekivati.

Od 1945. godine hrvatska komunistička vlast i nova hrvatska vlast od 1990. godine, vešto su minimizirale ulogu ustaških zločinaca a srpske žrtve gurnule u zaborav ili ih dovele u poziciju krivaca za vlastitu smrt.     

U proglasu „Narodima Hrvatske“ od 09.09.1944. godine, Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, (misli se i na četničke i ostale okupatorske snage) ustaški nazvani su „zlotvori“, „najkrvaviji koljači“, „palikuće“, „ubojice“, „ubice naše djece“.

U posleratnim radovima i dokumentima Udbe ustaški zločinci se najčešće nazivaju „koljačima“ i „banditima“ a njihov zločin „ustaški teror“.

Nakon govora Josipa Broza Tita u Glini 27.07.1952. godine, kada je za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima, počinjene u NDH, abolirao ovu zločinačku tvorevinu i pripisao ga njemačkom okupatoru, retko se u literaturi pojavljuje termin „ustaški koljači“. Od tog vremena  pojavljuju se eufemizmi „okupatori i njihovi pomagači“, „fašisti i njihove sluge“ itd.  U stručnim radovima, a zared naučne terminološke korektnosti, ustaški koljači su u međuvremenu postali „pripadnici hrvatskih oružanih snaga“ . U novonastaloj Republici Hrvatskoj u mnogim stručnim radovima i natpisima na podignutim spomenicima, ustaški koljači su postali „vitezovi“. U komunističkoj i hrvatskoj literaturi se NDH karakterisala kao „takozvana“ a ustaše kao „šačica Pavelićevih sledbenika“ ili „marginalizovani deo ekstremista u hrvatskom narodu“.

U istom proglasu „Narodima Hrvatske“, srpske civilne žrtve se pominju u sintagmama „masovni grobovi naših žrtava“, „grobovi nevinih žrtava“ „žrtve u jamama i bezdanima“, „poklana djeca“ itd.

Od završetka Drugog svetskog rata do danas razvijala se postepena revizija istorije na prostoru Hrvatske. Nakon perfidnih istorijskih falsifiokata, jednostranih tumačenja događaja,  obmana, krađa dokumenata, zavera, propagande, hrvatske ofanzivnosti i srpske pasivnosti, došlo se do nevjerovatne zamene teza, gde srpskih žrtava gotovo i nema, a ako ih negdje i ima ili su to žrtve gde su Srbi ubili Srbe, da bi optužili Hrvate ili su opravdane žrtve nastale u odbraani od „velikosrpske agresije“ na Hrvatsku.

Zablude oko žrtava i zločinaca najbolje se mogu uočiti na natpisima na spomenicima u srpskim selima u Lici. Na spomenicima izgrađenim odmah posle rata kao  izvršioci su navedeni  „ustaški“ zločinci . Na kasnije izgrađenim spomenicima zločinci su „okupatori ili fašisti i njihove sluge“ a najžalosniji  natpisi su na spomenicima i u nekim zbornicima iz NOB, gde su  civilne  žrtve (deca, žene i stariji) „svoj život ugradili u temelje bratstva i jedinstva“ ili „svoj život ugradili u temelje socijalističke Jugoslavije“. Obavezan simbol na tim spomenicima bio je ideološke prirode – velika zvezda petokraka kao simbol pripadnosti partizanskom i komunističkom pokretu, iako ni jedna od tih žrtava za svog života nikada nije čula za komuiste i partizane. Pošto na spomenicima nema oznaka nacionalne i verske  pripadnosti žrtava, postoji realna opasnost da te žrtve, na ono malo neporušenih spomenika, jednog dana postanu „hrvatske žrtve“.     

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: