Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Đokić: Znaju se i naredbodavci i počinioci zločina nad Srbima

Petar Djokic.jpg

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas da se za svakog od 3.267 Srba koji su ubijeni u srednjem Podrinju, zna iz kog su naroda počinioci zločina i ko su njihovi naredbodavci.

„Ovaj broj ubijenih, pretežno civila, treba da bude jasan znak da stradanja u Podrinju imaju i svoju drugu stranu, a ne samo jednu o kojoj se godinama govori i u kojoj su samo Srbi označeni kao zločinci“, rekao je Đokić danas na duhovnoj akademiji u Bratuncu povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba srednjeg Podrinja.

On je podsjetio da za zločine nad Srbima u Podrinju još niko nije odgovarao, jer je dosadašnji rad Suda i Tužilaštva BiH bio zasnovan na principu „selektivne pravde“, što se mora hitno promijeniti.

„U pravosudni sistem BiH, ovakav kakav je, srpski narod nema nikakvo povjerenje zato što nije dostojan onoga što, ustvari, sudska vlast treba da predstavlja, a to je borba za pravdu i pravičnost“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je najmanje 800 djece u Podrinju tokom posljednjeg rata ostalo bez jednog ili oba roditelja, te da je oštećeno i uništeno 5.400 domova u kojima ljudi više ne žive i koje sada treba obnoviti.

„Zato je važno da u što jačem kapacitetu imamo institucionalni sistem u RS, jer je u njega narod stekao trajno povjerenje. Za Srbe koji žive u BiH nema alternative, osim Republike Srpske“, kaže Đokić.

Đokić, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS, pozvao je srpski narod Podrinja da se ubuduće svake godine prve subote u julu što masovnije okupi u Bratuncu kako bi se obilježilo stradanje srpskog naroda, a žrtve otrgle od zaborava.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović naglasio je da je potrebno identifikovati sve žrtve, pronaći nestala lica, kazniti sve počinioce ratnih zločina i izvršiti reformu Instituta za nestala lica BiH.

Izvor: frontal

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: