Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ĐOKIĆ I MILOVANOVIĆ NA OBILjEŽAVANjU DANA USTANKA PROTIV FAŠIZMA

petar-djokic.jpgUGLjEVIK /SRNA/ – Tradicionalno obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma i ove godine je u Donjoj Trnovi kod Ugljevika okupilo mnogobrojne poštovaoce i potomke učesnika NOR-a iz Semberije, Majevice, Posavine i ostalih krajeva Republike Srpske i susjednih opština Federacije BiH, ali i gradova Šumadije i Vojvodine.Ispred Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje i čuvanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova, cvijeće i vijence na spomen-kosturnicu položili su ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Miroslav Milovanović.

Đokić je napomenuo da Vlada Srpske datume koji su vezani za istoriju srpskog naroda, za oslobodilačke ratove, obilježava širom Srpske.

“Želimo da ovim okupljanjem otrgnemo od zaborava i mladim generacijama približimo, ili ostavimo u zavjet, da i oni nastave tradiciju koja je ovdje u Trnovi utemeljena prije više decenija, da se okuplja narod i obilježava taj dan, jer su Donja Trnova, područje Majevice i Semberije, u borbi za slobodu u Drugom svjetskom ratu podnijeli velike žrtve”, rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da je na samo ovom području došlo do spajanja naroda Semberije i Majevice sa Sremom, da su došli mnogi dobrovoljci koji su tu izgubili živote.

“Zato bi sa posebnom pažnjom trebalo da se na dostojanstven način odnosimo prema tekovinama antifašizma, jer je, prije svega, srpski narod u toj borbi dao ogromne žrtve i najviše stradao u ratu, svakako sa pripadnicima drugih naroda”, rekao je Đokić.

Ministar Milovanović je rekao da srpski narod ima bogatu istoriju i da se tradicija mora njegovati.

“Ovo je značajan dan za nas i moramo voditi računa i prisjećati se vremena zbog tradicije i zbog onoga što je uslijedilo nakon podizanja ustanka, kao i mnogobrojnih žrtava koje su dale svoje živote boreći se za ideju koja je antifašistička”, rekao je Milovanović.

On je dodao da je u to vrijeme narod apsolutno bio jedinstven u borbi protiv fašističkog režima, pa nije ni čudo što je okupator ovo mjesto nazivao Mala Moskva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram u kome je zahvalio na pozivu da prisustvuje obilježavanju ovog događaja.

“Poštovani, najsrdačnije vam se zahvaljujem na pozivu da prisustvujem obilježavanju ovog događaja. Želim vam puno uspjeha u organizaciji ovog značajnog skupa, kao podsjećanja na antifašističku tradiciju, prije svega srpskog naroda, njegov doprinos u pobjedi nad fašizmom, ali i stradanja kojem je bio izložen”, naveo je u telegramu Dodik, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje obilježavanju.

Telegram je uputio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je zahvalio na pozivu i podržao obilježavanje.

Predsjednik Opštinskog SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković rekao je da se ovaj dan obilježava od 1956. godine u Donjoj Trnovi, od kada i datira spomenik.

On je ocijenio da je okupljanje u Donjoj Trnovi sve masovnije iz godinu u godinu i da sve više ima mladih.

Na samom spomen-groblju u Donjoj Trnovi upisano je 3.278 imena partizana izginulih na ovom području.

U spomen-kosturnici nalaze se posmrtni ostaci 537 boraca, koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: