fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ĐACI IZ NIŠA PRAVE FILM O ISTORIJSKIM, KULTURNIM I TURISTIČKIM DESTINACIJAMA GRADA NIŠA ZA TURISTE, KROZ MEĐUNARODNI PROJEKAT

OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša potpisala je novu međunarodnu rusko-srpsku prosvetnu saradnja iz istorije i veronauke, za školsku 2019/20. god, kroz ruski projekat, između Osnovne škole № 11 (MOU OOŠ № 11) iz Šuje Ivanovske oblasti (Ruska Federacija),  koju  predstavlja direktor Bodrjagina Jelena Borisovna i Osnovne škole ,,Bubanjski heroji“ iz Niša (Republika Srbija)koju  predstavlja  direktor škole Verica Radenković, prenosi Đorđe Bojanić.

Sporazum

U ovom projektu je i RUSKO-SRPSKI DIJALOG koji predvodi direktor Evgeni Osenkov iz grada Vornježa.

Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje  raznovrstnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije.

Obe strane će sprovoditi sledeće aktivnosti tokom predstojeće školske godine :

– organizovanje i sprovođenje zajedničkih časova istorije «Prikaz kulturnih i istorijskih dobara grada Niša»  i  «Znamenitosti g. Šuje i okoline»

Već od septembra planiramo da sa učenicima parcijalno izađemo na preko 40 lokacija od kulturno istoriskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je da što bliže u kratkim crtama prdestavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije. Plan nam je da film prevedemo na ruski i engleski jezik, koji će biti dostupan na jutjubu, da na taj način upoznamo i olakšamo svim turistima koji obilaze naš grad, mislim da je to potrebno našem gradu i turistima. Ovaj projekat biće sproveden kroz korelaciju između predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, građanskog vaspitanja, muzičke i likovne kulture, priča Đorđe Bojanić.

Čas (film)  zajednički pripremaju kao kordinatori profesori istorije gore navedenih škola: Muravjov A. N. (MOU OOŠ № 11) i Đorđe Bojanić i Dejan Jovanović (OŠ Bubanjski heroji)  i njihovi učenici i kolege tokom naredne 2019-2020. školske godine.

– proučavanje  srpske i ruske istorije i kulture  i srpsko-ruskih društvenih i kulturnih  veza,

– organizovanje onlajn komunikacije učenika u Rusiji i Srbiji preko Skype,

Projekat se odnosi na skajp časove na teme iz ugovora i izradu dokumentarnih filmova, prikaza grada Niša (sve istorijske i kulturne znamenitosti grada) isto to će raditi i ruski đaci sa temom grad Šuja i okolina… koji će biti prevedeni na ruskom-srpskom i engleskom jeziku.

 

Pedagoška konferencija u gradu Šuja

Prof. Aleksandar Nikolajevič Muravjov o saradnji ruskih škola sa OŠ ,,Bubanjskim heroji“ iz Niša

Na pedagoškoj konferenciji u gradu Šuja (Ruska Federacija) koja je održana 30. avgusta 2019. , govorilo se o međunarodnoj saradnji OŠ,, Bubanjski heroji“ iz Niša sa ruskim školama iz predmeta istorije i veronauke…

Najavljene su i nove aktivnosti za školsku 2019/20.

Pedagoška konferencija u gradu Šuja (Ruska Federacija)

 

Duga saradnja

Saradnja OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama  traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su i desetak tematskih dokumentarnih filmova.

U toku prošle školske 2018-2019. godine smo zajedno, svako na svoj način, radili smo na izradi dokumentarnih filmova, koji su titlovani i za ruske đake i rusku publiku:

Varvarinska bitka

Deligradska bitka

Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju

Ruska književnost u Srpskim školama

Skajp čas iz istorije i veronauke

Ove školske godine smo obišli  MUZEJ KOPNENE VOJSKE u Nišu i RUSKO SRPSKI HUMANITARNI CENTAR u Nišu,  gde su održana prigodna predavanja za naše učenike.

Održali smo više skajp međunarodnih časova sa učenicima iz ruske škole br.11 iz grada Šuja (Ruska Federacija).

Plod ove dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI” iz Niš sa Ruskim školama je  knjiga RUSKO – SRPSKA MEĐUNARODNA PROSVETNA SARADNjA IZ PREDMETA ISTORIJE I VERONAUKEkoja je izdata ove godine, naglašava Đorđe Bojanić.

 

Cilj

Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove (koji su titlovani) deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo, priča Đorđe Bojanić.

Izvor: SRPSKA ISTORIJA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: