fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DIVLjACI: Brutalnosti i zverstva koje je austrougarska vojska činila nad Srbima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/macva_1914.jpg

Brutalnosti austrijske vojske nije bilo kraja: streljanja, uzimanje talaca i deportacije su samo neke od zločina Austrougara nad Srbima. Dugo o tome nije bilo ni reči, niti je iko za te zločine kažnjen, piše austrijski “Prese”.

Austrijski list “Prese” (“Die Presse”) objavio je nedavno članak u kom se pozabavio nekažnjenim zločinima koje je austrijska kraljevska brigada činila nad Srbima tokom Prvog svetskog rata.

“Prese” se ovom prilikom poziva na spise austrijskoj javnosti “nepoznatog”, a nama više nego poznatog švajcarskog kriminologa Rudolfa Arčibalda Rajsa koji je detaljno opisao brutalno ponašanje austrijske kraljevske brigade tokom Prvog svetskog rata.

Kako navodi Prese, brutalnosti austrijske vojske nije bilo kraja: streljanja, uzimanje talaca i deportacije su samo neke od stvari koje su Austrougari činili u ratu, a dugo o tome nije bilo ni reči, niti je iko za te zločine kažnjen.

Arčibald Rajs je došao u Srbiju 1914. godine sa ciljem da kao neutralni posmatrač dobije uvid u ratnu situaciju. Zaprepašćen zločinama Austrougara počeo je da beleži utiske u svoj dnevnik. Njegovi izveštaji su još iste godine objavljeni u Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj.

U svojim memoarima Rajs navodi kako austrougarska monarhija želi da zatre srpski narod. On optužuje Austrijance da su ciljano kršili zakon o oružanim sukobima, da su svoje stanovništvo svesno huškali protiv Srba i tako širili mržnju. Redovno kršenje ljudskih prava bila je svakodnevica. Kao jedan primer masakra, Rajs navodi masakr iz avgusta 1914. godine, kada je u jednom danu život izgubilo oko 4.000 osoba.

Prvi svetski rat će na Balkanu ostati upamćen po neočekivanoj i neverovatnoj brutalnosti koja do tada nije zabeležena u istoriji. Austrijska propaganda pisala je laži i na taj način unosila strah među svoje vojnike kako su Srbi lukavi, brutalni i veliki fanatici. Vojnici su dobijali jasan nalog da ubijaju zatvorenike, pa čak i slučajne prolaznike koji su im delovali sumnjivo, a neretko su njihova meta bili i nedužni civili.

Austrijanci su za zločine krivili srpsku paravojsku i tako pravdali svoje već ranije objavljene laži. Austrija se do sada nije bavila svojom prošlošću i niko od vojnika ili učesnika Prvog svetskog rata nije kažnjen za zločine protiv srpskog naroda.

Izvor: Intermagazin

 

Vezane vijesti:

Veliki rat 1914. -1918. – poruke čovečanstvu – Jadovno 1941.

Na Tekerišu, 100 godina kasnije

Đački veleizdajnički proces

Berlinska režija i bečka produkcija za veliku tragediju dvadesetog veka

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: