fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Diskriminatorski novi nacrt zakona o pravima boraca

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Nestali_Srbi.jpg

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je povlačenje nacrta zakona o boračkim pravima iz skupštinske procedure, jer je diskriminatorski.

Dopis da iz skupštinske procedure bude povučen Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica upućen je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

U zahtjevu je navedeno da taj nacrt zakona ne sadrži odredbe o nestalim licima i pravima njihovih porodica, te ne uključuje lica koja su kao civili nestala ili izgubila život i poslije formalnog prestanka ratnih operacija, ali u vezi sa ratom.

Nacrt zakona uređuje prava civilnih invalida rata i članova njihovih porodica na krajnje restriktivan način i diskriminatorski u odnosu prema pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica.

Koordinacija smatra nedopustivim da u završnu javnu raspravu nisu bila uključena udruženja porodica nestalih i poginulih Srba sa Kosova i Metohije i Hrvatske budući da se ta problematika njih najviše tiče i da bi takva udruženja mogla dati najveći doprinos u izradi zakona.

Na sjednici Upravnog odbora Koordinacije, održanoj u nedjelju, 25. decembra, odlučeno je da se Ministarstvu za rad uputi zahtjev da se u izradu dopune novog teksta Nacrta zakona uključe predsjednik Koordinacije Dragan Pjevač i zamjenik predsjednika Koordinacije Duško Čelić.

Obrazloženo je da taj nacrt zakona ne sadrži odredbe o nestalim licima i pravima njihovih porodica, koji predstavljaju civilne žrtve rata, što je nedopustivo sa stanovišta poštovanja njihovih ljudskih prava garantovanih Ustavom Srbije, kao i međunarodnim pravnim standardima.

„Nacrt zakona određuje pojam civilne žrtve rata na način koji ne uključuje lica koja su kao civili nestala ili izgubila život i poslije formalnog prestanka ratnih operacija, ali u vezi sa ratom“, navodi se u saopštenju.

Iz Koordinacije napominju da je to slučaj sa više od hiljadu žrtava srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti sa područja Kosova i Metohije i više hiljada žrtava na prostoru Hrvatske.

U saopštenju je obrazloženo da Nacrt zakona na krajnje restriktivan način uređuje prava civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, jer njihova prava na mjesečno primanje svodi na neku vrstu socijalne pomoći.

To je, kako se napominje, suprotno obavezi Srbije da pruži materijalnu satisfakciju civilnim žrtvama rata.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: IDENTIFIKACIJE U ZAVODU ZA … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: