Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DIK MARTI DA PROŠIRI ISTRAGU NA SIJEKOVAC

Datum objave: petak, 21 oktobra, 2011
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Trgovina-organima.jpg

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković izrazila je spremnost da utiče da pred Komitetom za ljudska prava Savjeta Evrope bude ažuriran izještaj o trgovini ljudskim organima u Sijekovcu kod Broda, čiji bi izvjestilac po mogućnosti bio Dik Marti.

Markovićeva je rekla Srni da bi Vlada Republike Srpske trebalo da uputi pismo Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, u kome bi tražila da Marti dođe u Banjaluku i da mu bude predstavljen materijal Tima za koordinaciju aktivnosti i istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

“Podnosilac zahtjeva prema Savjetu Evrope za jedno takvo opsežno istraživanje i podnošenje izvještaja treba da bude Vlada Srpske i nije potrebno da to radi Savjet ministara BiH”, zaključila je Markovićeva.

Ona je rekla da je potrebno da istraga o trgovini ljudskim organima Srba kidnapovanih na Kosovu i Metohiji bude proširena i na Sijekovac kod
Broda, jer postoje određeni pokazatelji da su zločini koji su počinjeni na jednom i drugom mjestu imali iste i zajedničke izvršioce.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac pozvao je danas specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da istragu o trgovini ljudskim organima Srba na Kosovu proširi i na selo Sijekovac kod Broda.

Tim za koordinaciju aktivnosti i istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS formirao je u februaru radnu grupu koja treba da prikupi sve informacije i dokaze o slučaju “Sijekovac” iz maja 1992. godine.

Institucije Republike Srpske trebalo bi da zauzmu zajednički stav, kako bi putem delegacije u Savjetu Evrope ovo pitanje stavili na dnevni red Komiteta za ljudska prava.

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top