Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DIK MARTI DA PROŠIRI ISTRAGU NA SIJEKOVAC

Trgovina-organima.jpg

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković izrazila je spremnost da utiče da pred Komitetom za ljudska prava Savjeta Evrope bude ažuriran izještaj o trgovini ljudskim organima u Sijekovcu kod Broda, čiji bi izvjestilac po mogućnosti bio Dik Marti.

Markovićeva je rekla Srni da bi Vlada Republike Srpske trebalo da uputi pismo Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, u kome bi tražila da Marti dođe u Banjaluku i da mu bude predstavljen materijal Tima za koordinaciju aktivnosti i istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

„Podnosilac zahtjeva prema Savjetu Evrope za jedno takvo opsežno istraživanje i podnošenje izvještaja treba da bude Vlada Srpske i nije potrebno da to radi Savjet ministara BiH“, zaključila je Markovićeva.

Ona je rekla da je potrebno da istraga o trgovini ljudskim organima Srba kidnapovanih na Kosovu i Metohiji bude proširena i na Sijekovac kod
Broda, jer postoje određeni pokazatelji da su zločini koji su počinjeni na jednom i drugom mjestu imali iste i zajedničke izvršioce.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac pozvao je danas specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da istragu o trgovini ljudskim organima Srba na Kosovu proširi i na selo Sijekovac kod Broda.

Tim za koordinaciju aktivnosti i istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica RS formirao je u februaru radnu grupu koja treba da prikupi sve informacije i dokaze o slučaju „Sijekovac“ iz maja 1992. godine.

Institucije Republike Srpske trebalo bi da zauzmu zajednički stav, kako bi putem delegacije u Savjetu Evrope ovo pitanje stavili na dnevni red Komiteta za ljudska prava.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: