Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Дијаспора нема адресу у матици

Наша земља више од годину дана нема званичну везу са сународницима у свету. Делегати ће се окупити у Београду самоинициjативно

Диjаспора прошле године одржала скупштину

Диjаспора прошле године одржала скупштину

ЧЛАНОВИ Скупштине диjаспоре и Срба у региону, иако им jе мандат истекао, окупиће се краjем jуна у Београду. Делегати са свих страна света окупиће се у Србиjи на своjу руку и без помоћи државе, jер jе званична веза Владе са нашим исељеницима већ годину дана – у прекиду.

Блокада рада Управе за диjаспору Министарства спољних послова, под чиjу капу jе прешла некадашња владина Канцелариjа за диjаспору, главни jе разлог окупљања представника нашег народа из света. Они су незадовољни што већ годину дана оваj државни орган не ради, нити има директора.

Председник Скупштине диjаспоре Драган Станоjевић ову ситуациjу доживљава као државну блокаду рада тела задужених за исељенике.

– Како другачиjе да схватим чињеницу да Управа за диjаспору годину дана постоjи без првог човека, иако jе њен задатак да буде наjjача спона између државе и света – пита се Станоjевић. – Ово питање постављали смо и председнику Републике Николићу и шефу дипломатиjе Ивици Дачићу, али осим обећања никакав конкретан одговор нисмо добили.

Станоjевић каже да скуп коjи ће сазвати у Београду неће имати карактер скупштине, али да ће бити састанак техничке природе. Главна тачка дневног реда биће излазак из кризе настале блокадом рада Управе. – Проблем нам прави чињеница што jош нису усвоjене измене закона о расеjању, коjе смо предложили – наводи Станоjевић. – Њима jе предвиђено раздваjање послова Скупштине и Управе за диjаспору, чиме би ми могли да радимо независно од овог државног органа.

Наши људи из света службени контакт са матицом изгубили су после формирања владе, када jе одлучено да брига о расеjању, коjе jе водила дотадашња Канцелариjа за диjаспору падне на ниво Управе у Министарству спољних послова. Она jош увек ниjе заживела. Упркос томе, њено седиште jе jош jош увек у репрезентативноj палати у београдскоj Змаj Јовиноj улици, где непрекидно долази на посао нешто мање од 30 запослених.

Да са Министарством спољних послова лоше сарађуjе и Одбор Народне скупштине за диjспору и Србе у региону, сматра његов члан Александар Чотрић. Он напомиње да се ово скупштинско тело око овог питања неколико пута обраћало Влади.

– Последња информациjа коjу смо добили jесте да се дефинитивно формирање Управе очекуjе ускоро, али рок за именовање директора нисмо добили – обjашњава Чотрић.

ДВА СЕКТОРА
ЗАСТОЈ у раду државног органа задуженог за односе са Србима ван Србиjе у Министарству спољних послова обjашњавали су процедуралним проблемима. Нова управа требало би да добиjе два сектора – за унапређење положаjа Срба у диjспори и региону, као и пословну сарадњу и локално повезивање расеjања и матице.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Унапредити размену информациjа између матице и диjаспоре …

Млади Срби у Народноj скупштини – Jadovno 1941.

ПРОБЛЕМИ СРБА У РЕГИОНУ НЕДОВОЉНО ПРИСУТНИ У …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: