Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Dianina djeca” predstavljena u Republici Srpskoj

U okviru manifestacije „Dani sjećanja” prikazano dokumentarno ostvarenje o dobrotvorki Diani Budisavljević koja je iz ustaškog logora Jasenovac spasla između 7.000 i 12.000 srpske dece

Iz ustaških logora prvo je trebalo izbaviti decu (Foto Arhiva „Politike”)
Iz ustaških logora prvo je trebalo izbaviti decu (Foto Arhiva „Politike”)

Od našeg stalnog  dopisnika

Banjaluka – Dokumentarni film „Dianina djeca”, koji govori o Diani Budisavljević, koja je za vreme Nezavisne države Hrvatske spasla između 7.000 i 12.000 srpske dece iz ustaškog logora Jasenovac, premijerno je prikazan u Banjaluci.

Reč je o dokumentarnom filmu autorke Slađane Zarić, snimljenom u produkciji Radio-televizije Srbije, a u Banjaluci je prikazan u sklopu višednevne manifestacije „Dani sjećanja”. Reč je o manifestaciji posvećenoj stradanju srpske dece u 20. veku.

Projekcija u Banjaluci svojevrsna je pretpremijera uoči beogradske premijere, a autorska Slađana Zarić ispričala je novinarima da je to priča o velikoj humanoj ženi, ali i priča o strašnom stradanju.

Pričamo, kaže ona, o 20.000 ubijene dece u Jasenovcu, i navodi da bi taj broj bio mnogo veći da nije bilo Budisavljevićeve i njenih saradnika koji su izbavljali decu iz Jasenovca, spasavajući im živote. Film je sniman u RS, Srbiji, Austriji i Hrvatskoj.

„Dane sjećanja” organizuje Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS, a direktor Milorad Kojić navodi da je Diana Budisavljević u komunističkom sistemu bila skrajnuta.

Dobrila Kukolj, jedno od hiljada dece koje je spasla Diana Budisavljević, rekla je da je imala 10 godina kada su je iz njenog mesta Međeđa kod Kozarske Dubice zajedno sa porodicom ustaše odvele u Jasenovac, te da su od nje i majke odmah razdvojili njenog oca i brata, koje nikada više nije videla. Kaže da je posle bila data u porodicu sa četvoro dece u selu Toranj, kod oca dece Hrvata i njegova žene Mađarice.

Posvedočila je o jednom od mnogih zločina iz Jasenovca. Desilo se to prilikom samog ulaska u taj logor, kada je, kako je rekla, jedan od crnokošuljaša pored kojih su prolazili uzeo dete iz naručja žene koja je bila ispred nje, „nabio ga na sablju i bacio psima, a majka, koja se baca na njega, završila je tako kobno”.

Nizom aktivnosti u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Zvorniku i Prebilovcima, Centar za istraživanje rata minulih dana podseća na stradanje srpske dece u Prvom i Drugom svetskom ratu i poslednjem ratu u BiH.

Autor: M. K.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Film i svjedočenje o stradanju srpske djece u ratu

Diana Budisavljević: Pred nosom režimu, za hiljade života …

Diana Budisavljević – Otrgnuta od zaborava | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: