Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Diana Budisavljević da dobije spomenik u Beogradu

Datum objave: sreda, 11 jula, 2018
Objavljeno u Jasenovac, Jastrebarsko
Veličina slova: A- A+

Udruženje logoraša i potomaka “Jasenovac” predložilo je da u Beogradu bude podignut spomenik Diani Budisavljević, koja je iz jasenovačkog logora smrti spasila više od 7.500 srpske i jevrejske djece.

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Na svečanoj akademiji Udruženja, kojoj su prisustvovali preživjeli iz logora smrti Jasenovac i ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam, naglašeno je da se pokušaji revizije istorije i Holokausta moraju spriječiti kako se ne bi ponovio.

Počasni predsjednik Udruženja logoraša “Jasenovac” Milinko Čekić izrazio je uvjerenje da će u Beogradu biti podignut spomenik Diani Budisavljević, kao i da će prostor nekadašnjeg logora Staro sajmište, u kojem su tokom Drugog svjetskog rata stradali Srbi, Jevreji i Romi, postati spomen-park.

Ovo udruženje danas je odalo priznanje svima koji su učestvovali u postavljanju izložbe “Jasenovac – pravo na nezaborav” u sjedištu UN u Njujorku.

Čekić je naglasio da je izložba u Njujorku, koja je u januaru organizovana prvi put nakon sedam decenija, imala veliki odjek.

“To je veoma važno s obzirom na situaciju u svetu uopšte, a pogotovo u našem okruženju, gde je problem revizije prošlosti veoma prisutan, kao i problem pojave neofašizma i neonacizma”, rekao je Čekić novinarima.

Prema njegovim riječima, izložba u Njujorku je način da se skrene pažnja na pokušaje revizije istorije i pojavu neofašizma, te da se mora voditi računa o tome.

Ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam rekla je da je logor u Jasenovcu bio okrutno mjesto i vrsta Aušvica na Balkanu.

Ona je napomenula da je današnji skup prilika da se oda počast svim žrtavama Holokausta i istakne da se protiv pokušaja revizije najstrašnijih zločina mora stalno boriti.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” otvorena je krajem januara u Njujorku, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a postavku je otvorio resorni ministar Ivica Dačić.

Izložba predstavlja doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovječanstva i globalnih napora UN, sa ciljem sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma, saopšteno je uoči otvaranja.

Glavni cilj izložbe je njegovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Diana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasila je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih djevojčica i dječaka iz koncentracionog logora Jasenovac u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„Zašto je žena koja je spasila 10.000 dece iz Jasenovca sramno prećutana“

SRBI SE IZBORILI: Bečki park dobija ime po spasiteljki 12.000 srpske dece iz Jasenovca!

Mataušić: Istina o spašavanju srpske djece krila se u jasenovačkom depou

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top