Devetnaest godina od smrti pilota Milenka Pavlovića

Datum objave: petak, 4 maja, 2018
Objavljeno u Video, Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Na današnji dan pre 19 godina pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u borbi sa eskadrilom NATO aviona.

Milenko se sam borio protiv NATO aviona
Milenko se sam borio protiv NATO aviona printscreen

Milenko Pavlović je bio komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu “mig 29” u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!” Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću “Let u smrt”, autorke Slađane Zarić.

(Ovde možete pogledati širu priču o smrti Milenka Pavlovića)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Pukovnik Milenko Pavlović: “Nećete vi da ginete, ja ću …

Valjevo pamti pilota – heroja | Jadovno 1941.

VIDEO: Na današnji dan ON je seo u Mig 29 i sam udario na …

Tradicijom protiv zaborava | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top