fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Devetnaest godina od hrvatske agresije

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/dubica.jpg

Svetom liturgijom i pomenom poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Kozarskoj Dubici će u četvrtak, 18. septembra, biti obilježeno 19 godina od odbrane područja te opštine od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

Sveta liturgija i pomen poginulim i nastradalim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske biće služena u Spomen-hramu Sveta Petka u Kozarskoj Dubici 18. septembra u 09.00 časova.

Prema programu, koji je utvrdio Organizacioni odbor na čijem čelu je načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, komemorativni skup kod Spomen-krsta na obali rijeke Une počeće u 10.00 časova, služenjem pomena stradalim vojnicima i civilima.

Planirano je da se na komemoraciji kod Spomen-krsta prisutnima obrate predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragoljub Ćibić, načelnik opštine Mile Zlojutro i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Dan kasnije, 19. septembra, biće položeno cvijeće kod Topole užasa u Donjoj Gradini na obilježju mjesta pogibije policajca Zorana Bulića.

U okviru „Septembarskih dana odbrane“ u Kozarskoj Dubici će 21. septembra biti obilježen Dan 11. dubičke brigade.

U opštini Kozarska Dubica su u samo dva dana trajanja hrvatske agresije od dejstva napadačke artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginule 44 osobe, odnosno 32 pripadnika dubičke brigade Vojske Republike Srpske i 12 civila, koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu.

Hrvatske vojne snage uspjele su u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine na dva mjesta da pređu rijeku Unu – kod Novog Grada i Kozarske Dubice, i probiju graničnu liniju odbrane.

Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

ODBRANA ZAPADNIH GRANICA REPUBLIKE SRPSKE

Sprženi „Gromovi“

Bitka na humkama predaka

Zapadno krajiške opštine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: