fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Desnica ne može, „ustaški sin“ može

Uklanjanje spomen-ploče književniku Vladanu Desnici zadarske su vlasti opravdale činjenicom da ona nije bila postavljena sukladno gradskoj odluci. Istodobno, već godinama im ne smeta obilježje koje je porodica poginulog branitelja ilegalno podigla svom „ustaškom sinu“.

zadar vladan desnicaZadarski komunalni redari prošle su nedjelje uklonili spomen-ploču književniku Vladanu Desnici koja se nalazila u centru grada, na Narodnom trgu. Ploča, koja je s četiri vijka bila postavljena na njegovu rodnu kuću, otrgnuta je na zahtjev zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete. Kako je lokalnim medijima objasnila njegova glasnogovornica Marina Pajkin, ploča nije bila postavljena legalno, odnosno sukladno „Odluci o postavljanju i uklanjanju spomenika, spomen-ploča, skulptura i drugih spomen-obilježja“ koja je usvojena u februaru 2009. godine.

Ploču je u novembru prošle godine u sklopu festivala ARTAKT II postavio zadarski glumac i kazališni autor Juraj Aras. Radilo se o komadu plastike koji je naknadno pričvršćen vijcima, a na njemu je pisalo: „U ovoj kući je rođen Vladan Desnica, književnik“. Postavljena je u sklopu premijerne izvedbe Arasove monodrame „Desnica: Igre proljeća i smrti“, inspirirane motivima najpoznatijeg Desničina romana „Proljeća Ivana Galeba“.

– Na to me potakla i činjenica da zadarske gradske vlasti sve do danas nisu našle za shodno odati priznanje Desnici u gradskom javnom prostoru, kao i posvemašnjoj kulturnoj prešućenosti Desnice u rodnom gradu u zadnjih 25 godina – izjavio je lokalnim medijima Aras, čija je predstava u međuvremenu dobila poziv za učešće na 26. Marulićevima danima – festivalu hrvatske drame, koji će se idući mjesec održati u Splitu.

– Jedina dilema koju sam imao bila je da li se radi baš o njegovoj kući ili ju je trebalo postaviti malo niže – kazao je Aras.

No, gradske vlasti nisu imale dileme.

– Bili smo dovoljno tolerantni, ali ona nije postavljena sukladno gradskoj odluci – ponovila je Pajkin, koja, međutim, nije ponudila odgovor na pitanje kako to da nisu uklonjena i brojna druga obilježja koja su također postavljena bez dozvole.

Jedno od njih je i ono koje se nalazi u Ulici Josipa Jurja Štrosmajera, na cesti pored ulaza u zgradu hitne pomoći. Riječ je o spomen-obilježju kojeg je 1996. porodica imotskog branitelja Rajka Loze postavila na mjestu na kojem je on poginuo u oktobru 1991. Lozu se na mramornoj ploči, na kojoj su ugravirane i granice NDH, naziva „ustaškim sinom“ kojem „progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinule životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku“. Kako je veličanje ustaštva zakonom zabranjeno, Grad je u decembru 2009. godine, devet mjeseci nakon usvajanja spomenute odluke, odlučio da se ploča izmjesti na drugo mjesto i to pod uvjetom da se ustaški sadržaj zamijeni primjerenijim. No, nakon sastanka s pokojnikovom obitelji, tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić je naglo promijenio mišljenje.

– Ne slažem s njihovim ideološkim svrstavanjem, ali jednostavno nemam srca povrijediti ovu obitelj – izjavio je potom Vrančić, koji je godinu ranije odbio položiti vijenac pod spomen-obilježje NOB-u sa zvijezdom petokrakom povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Uroš Desnica, sin poznatog književnika srpskog porijekla, kazao nam je da je dobro što se oko skidanja ploče digla medijska buka jer smatra da bi to moglo potaknuti odgovorne da razmisle o stvarnom postavljanju spomen-obilježja.

– Nije na porodici da postavlja takav zahtjev. Jasno je da bi zadarske gradske vlasti trebale pokrenuti ideju o postavljanju ploče jer je Vladan Desnica bio zajednički književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca povezan s ovim gradom – kazao je Uroš Desnica u razgovoru za „Novosti“ i dodao da je svojevremeno bilo govora da će takvu inicijativu poduzeti i Hrvatsko društvo pisaca.

I Veselko Ćakić, član zadarskog VSNM-a i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, smatra da bi gradske vlasti trebale imati sluha za to da se ljudima značajnima u istoriji i kulturi ovog grada, bez obzira kojoj oni naciji pripadali, podigne ili postavi spomen-obilježje.

– Netko u gradskim tijelima treba pokrenuti službenu inicijativu da se vidi da je Desnica u Zadru rođen, živio i radio – kazao nam je Ćakić.

No, čini se da gradske vlasti takvu inicijativu ne planiraju poduzeti u skorijem periodu. Baš kao ni ukloniti ploču kojom se veliča režim koji je fašističkoj Italiji 1941. predao Dalmaciju.

Nenad Jovanović, Portal Novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: