Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Десеткована српка популација

Датум објаве: уторак, 31 јануара, 2012
Величина слова: A- A+

Срна

На простору данашње Федерациjе БиХ, према попису из 1991. године, било jе око 17 одсто Срба, а данас jе таj проценат сведен на минимум, изjавио jе професор демографиjе на Универзитету у Источном Сараjеву Стево Пашалић.

“На оваj проблем указуjемо одавно”, рекао jе Пашалић и додао да у ФБиХ jедино живе пензионери српске националности да би чували имовину.

Млада популациjа у ФБиХ, сматра Пашалић, уопште не види перспективу, jер тамо нема одрживог повратка, а федералне власти ничим нису мотивисале људе за повратак, нити много брину о онима коjи су тамо остали. “Ако посматрамо колико се несрба вратило у РС, приjе свега Бошњака, све ће бити jасно. Статистички показатељи све говоре, а све остало су демогошке фразе”, рекао jе Пашалић за “Фокус”.

“Прес” пише да се броj Срба у Федерациjи БиХ с предратних пола милиона данас свео на jедва 50.000 становника, углавном стариjих људи па су учестала упозорења да до 2020. године у овом ентитету неће бити српског народа.

Драгомир Ковач, секретар Министарства за избjеглице и расељена лица БиХ, каже да се од 1996. године до данас у Српску вратило између 250.000 и 300.000 Бошњака, што представља 50 одсто предратне бошњачке популациjе на подручjу РС, док jе у исто вриjеме броj Срба коjи су се вратили на подручjе данашње ФБиХ у домену статистичке грешке.

Ковач наводи да су федералне власти посљедњих година стално онемогућавале повратак док су га званичници из Српске на све начине стимулисали. “У прилог томе иду подаци да jе у прошле три године за повратак Бошњака у Српску из ентитетског буџета издвоjено више од 50 милиона марака, док jе у исто вриjеме ФБиХ издвоjила три милиона за повратак Срба. Као посљедицу тога ускоро ћемо имати мултиетничку РС и у потпуности етнички очишћену ФБиХ”, истиче Ковач.

Према његовим риjечима, посебно критично стање jе у наjвећим федералним градовима, као што су Сараjево, Тузла, Зеница и Мостар, jер риjетки тамошњи Срби немаjу никакву могућност запослења док се њихова у рату уништена имовина споро или никако не обнавља.

Јово Јањић, предсjедник Демократске инициjативе сараjевских Срба, каже да у овом граду данас живи jедва 15-так хиљада Срба од предратних 160 000.

Од предратних 40 000 Срба коjи су живjели на подручjу данашњег Тузланског кантона, према званичним подацима Српске православне цркве, остало jе нешто више од двиjе хиљаде старих, уплашених и обесправљених људи. Готово идентична ситуациjа jе и у Зеници. Нешто масовниjи повратак Срба на предратна огњишта у ФБиХ забиљежен jе само на подручjу Ливањског кантона, али укупан броj повратника чак и тамо не прелази 15 000, наводи “Прес РС”

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top