fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Deset godina od smrti Slađane Kobas

Obilježeno 10 godina od smrti Slađane Kobas Foto: SRNA
Obilježeno 10 godina od smrti Slađane Kobas
Foto: SRNA

Optužnica protiv UN nije pokrenuta jer nisu stečeni uslovi da bi Republika Srpska podnijela tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN, a roditelji stradalih beba nemaju finansijske mogućnosti da to učine…

Priredila: Ana BENCUN

Imala je trinaest i po godina i 12 teških operacija kada je, na današnji dan, prije deset godina, u Banjaluci, preminula Slađana Kobas, jedna od preživjelih banjalučkih beba, koje su bitku za život – od 22. maja do 19. juna 1992. godine – izgubile zbog nedostatka kiseonika u inkubatorima.

Tih dana, zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti dopremanja kiseonika za inkubatore, umrlo je 12 novorođenčadi.

Boreći se sa zdravstvenim problemima, Kobasova je preživjela brojne operacije, imala probleme sa plućima i vodom, te na kraju oboljela i od raka kostiju.

Liječila se na klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Rusiji i SAD. Nekoliko sedmica prije smrti trebalo je da otputuje na nastavak liječenja u SAD, ali joj se stanje naglo pogoršalo, nakon čega je umrla.

Majka jedne od 12 banjalučkih beba Željka Tubić kaže da se bol gubitka novorođenog djeteta ne može zaboraviti i ističe da bi trebalo javnost više podsjećati na stradanje ove nedužne djece.

„Najviše sluha za nas majke do sada imao je predsjednik Republike Srpske, a nekada Vlade Srpske, Milorad Dodik, kao i sadašnji premijer Željka Cvijanović, koja je mnogo toga pokrenula i učinila za nas majke“, navodi Tubićeva, koja honorarno radi i kao sekretar Udruženja „12 beba“.

Ona napominje da majke 12 beba imaju minimalne povlastice na osnovnu statusa civilne žrtve rata, te ističe da se radi na tome da dobiju status koji im pripada, jer su njihova djeca proglašena herojima.

„‘Koridor života’ nosi naziv po našoj djeci, ali bi trebalo da, ako ne svi gradovi Srpske, onda oni iz kojih smo mi majke, ima po jednu ulicu čiji će naziv biti ’12 zvjezdica'“, rekla je Tubićeva.

Tubićeva objašnjava da optužnica protiv UN nije pokrenuta jer nisu stečeni uslovi da bi Republika Srpska podnijela tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN.

„Majke nisu u finansijskoj situaciji da to pokrenu i ne znam ni ko bi se toga prihvatio jer je predmet takav kakav je“, navodi Tubićeva.

Kao znak sjećanja na 12 beba, u centru Banjaluke, izgrađena je skulptura „Život“, koja predstavlja pomen za svu djecu koja su stradala u proteklom ratu.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine, kada je Banjaluka bila otcijepljena od istočne Republike Srpske i Srbije, te za banjalučko porodilište nije mogao biti dopremljen kiseonik.

U tom periodu, na snazi je bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Iako se apelovalo da se odobri let i dopremi potrebni kiseonik, molba je odbijena, a rezultat je stradanje 12 beba u periodu od 22. maja do 19. juna 1992. godine.

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je „trinaesta zvjezdica“ Slađana Kobas umrla 13 godina poslije.

Preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U Prijedoru obilježeno deset godina od smrti Slađane Kobas

Majke stradalih banjalučkih beba: Ni imena im nismo dali

Svijet je ostao nijem

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: