fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dešavanja nakon presude mogla bi da štete cijelom regionu

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

BEOGRAD, 26. APRILA – Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocijenio je da bi dešavanja u toj zemlji, poslije izricanja presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, mogla da štete i Srbima i Hrvatima, a posebno cijelom regionu na putu u EU.

On smatra da razvoj situacije u Hrvatskoj zavisi da li će mediji nastaviti da prave „histeričnu atmosferu“. Pupovac je istakao da za sada nema razloga za zabrinutost kada je u pitanju bezbjednost Srba u toj zemlji.

„Ukoliko mediji nastave započetu kampanju i ako ona pogodi niže slojeve društva, odnosno ne ostane samo u medijskoj sferi, možda bi se stvari mogle zakomplikovati. Na sreću, to se za sada nije u većoj mjeri prenijelo na građane“, rekao je Pupovac za beogradske „Večernje novosti“.

On smatra da je reakcija hrvatske Vlade na incidente bila uzdržana i balansirana, a izjave srpskih zvaničnika, prije svega predsjednika Borisa Tadića, odmjerene.

Pupovac je istakao da nije realno očekivati bilo kakvo „presijecanje“ u politici Zagreba, niti, kako se moglo čuti, brisanje tog dana, kada se desila „Oluja“, sa liste državnih praznika. „Za sada je dovoljno da reakcije ostanu odmjerene“, rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu je teško procijeniti kako će postaviti Zagreb kada je riječ o međusobnom povlačenju tužbi Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Na pitanje da li bi burna reagovanja mogla uticati na izjašnjavanje Srba na popisu, Pupovac je izrazio nadu da ih to, kako je rekao, neće uplašiti, ali da bi naravno bilo bolje da se popis ne odvija u ovakvoj atmosferi.

„Ako poslije presude za ovako teške zločine ne postoji svijest u javnosti o karakteru i razmjerama tih nedjela, onda presuda nije imala pravi učinak“, smatra Pupovac.

Osvrćući se na izjave bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je hrvatski državni vrh, na čelu sa Franjom Tuđmanom, znao šta se dešava tokom „Oluje“, Pupovac je rekao da su mnogi znali i znaju šta se događalo, a da je „brionski transkripti“ sa sastanka na kom je dogovarana „Oluja“, samo jedan od dokaza.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: