Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Decu koja su slavila Svetog Savu proglasili četnicima

Objavljivanje fotografije grupe srpske dece iz Srebrenice na Instagramu, uz koju piše „Braća četnici”, bio je povod za današnji protest oko stotinu roditelja bošnjačke dece ispred Prve osnovne škole u toj opštini.

Srebrenica
Srebrenica

Fotografije srpske dece objavljene su tokom obeležavanja Školske slave Svetog Save, a Bošnjaci tvrde da je taj praznik zloupotrebljen za „veličanje četništva u prostorijama škole”.

Bivši načelnik te opštine, Ćamil Duraković, je na protestu rekao da je, kako je naveo, „ovo bilo samo jedno protestno upozorenje od sat vremena kako bi se napokon stalo na kraj propagiranju fašizma i mržnje”.

„Ako se stvari ne budu menjale, mi ćemo na demokratski način tražiti prava za našu decu, jer želimo da odrastaju u normalnom i civilizovanom ambijentu, a ne u političkoj indoktrinaciji. Poslali smo određene zahteve, pre svega želimo da se formira školski odbor koji bi trebao imati bošnjačku većinu koja bi štitila prava naše dece”, rekao je Duraković, piše sarajevski sajt „Kliks”.

Duraković tvrdi i da se Savet roditelja već dugo ne sastaje zato što je, kako kaže, predsednik Bošnjak.

Tvrdi i da Bošnjaci u Srebrenici, deca i roditelji, trpe diskriminaciju i da je ovaj protest, kako je rekao, bila prekretnica.

Istog mišljenja je i Mirnes Zahirović, predsednik Saveta roditelja Prve osnovne škole u Srebrenici, koji tvrd da je na prostoru cele Republike Srpske navodno zastupljena diskriminacija.

U oktobru ove godine u BiH će biti održani lokalni izbori, a aktuelni načelnik Srebrenice, Mladen Grujičh, prvi iz reda srpskog naroda na toj funkciji od poslednjeg rata, kaže da se zna kakvu Bošnjaci imaju percepciju prema reči „četnik” i dodao da nema smisla da se u tom kontekstu povlače paralele s decom koja ne znaju ni šta se dešavalo niti šta će se dešavati.

„Dakle, povezali su maloletnu decu s koljačima, jer oni uglavnom četnike gledaju kao koljače”, rekao je Grujičić i istakao da se mnogi u BiH, sa svih strana, mogu dovesti u sličan kontekst.

Grujičić je precizirao da je reč o deci koja su se fotografisala u narodnoj nošnji, što deo Bošnjaka takođe osporava.

„Žao mi je što takva pitanja bošnjački političari pokušavaju da iskoriste sada pred izbore, kako bi dobili što više pažnje i poena od svojih sugrađana”, rekao je Grujičić.

Za njega je, kazao je, neprihvatljivo da se bojkotuje nastava i da se remeti rad škole za druge učenike. „Neprihvatljivo je da se na rub srama stavljaju deca koja nisu zaslužila da to bude tako”, rekao je Grujičić.

Upitan da li zaista smatra da bošnjačka deca nisu diskriminirana nizom poteza u Srebrenici, Grujičić je rekao:

„Ovo je RS i ovde se moraju poštovati zakoni RS. Da li to nekome odgovara ili ne, to je druga stvar. Verovatno ni zakoni FBiH ne odgovaraju srpskom narodu, ali ga poštuju i ne prave scene svake godine”.

Grujičić je poručio i da niko u Srebrenici nema razloga za strah.

„Mi živimo toliko godina posle rata. To sve insceniraju bošnjački političari. Imate li ijednu situaciju da je Srbin napao Bošnjaka u Srebrenici? Imali smo bošnjačku vlast toliko godina tokom kojih je oterano više od 10 hiljada ljudi, a većina su Bošnjaci. Niko ne treba da se plaši, nijedan Srbin neće napasti Bošnjaka. To je vreme prošlo. Ali očito da pojedinci žele da zavade ovaj narod koji ionako teško živi”, rekao je Grujičić.

Na opasku da je nedavno takođe bilo provokacija Bošnjaka kada su za Badnje veče kolone automobila prolazile uz sirene, muziku i nacionalističku ikonografiju pored Memorijalnog centra u Potočarima i tako, kako se tvrdi, uneli dodatni nemir među Bošnjake, Grujičić je rekao da su automobili prolazili i u vreme dok je načelnik u Srebrenici bio Ćamil Duraković, prenosi Tanjug.

Čak ih je, kaže, u koloni bilo i više, jer je u tom gradu tada bilo više stanovnika.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: