Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Decenija zatvora za masakr nad Srbima u BiH

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na 10 godina zatvora 48-godišnjaka, poreklom iz BiH, za učešće u masakru u srpskom mestu Serdari tokom rata u BiH.

Osuđeni (levo) u sudnici Suda u Lincu
Osuđeni (levo) u sudnici Suda u Lincu

Osuđeni, koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, optužen je za 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva i postavljanja požara.

Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoš, koji se dogodio 17.septembra 1992.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje dece, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimansko mesto.

Četiri vođe tog napada su pre dve godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porekla koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja suđenja u Austriji.

Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u Bosni i Hercegovini počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja, tokom koje je saslušano oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja jer je prošlo mnogo godina.

Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog. Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasedanja, jednoglasno je ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla kriv po optužnici.

Isto tako oni su jednoglasno negirali da je ovaj zločin zastareo. Dalje je porota donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživele, isplati 1.000 evra odštete za pretrpljeni bol.

Ovim slučajom se bavio austrijski sud, a ne Haški tribunal, zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo kao masakr, a ne ratni zločin.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 17. septembar 1992. Godišnjica zločina u Serdarima

SLUŽEN PARASTOS ZA 16 UBIJENIH SRBA U SERDARIMA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: