Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Deca u logorima NDH

Datum objave: petak, 2 novembra, 2018
Veličina slova: A- A+
Latice jednog cvijeta
Latice jednog cvijeta

Vjera Rašković Zec

U dramskom delu „Latice jednog cvijeta” Vjere Rašković Zec (izdavač: „Svet knjige” iz Beograda), glavni likovi su srpska deca zatočena u logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 14. juna 2016. godine.

Reč je o autentičnim događajima iz 1942. godine, kada su, posle ofanzive na Kozaru, hrvatske ustaše odvojile od roditelja svu decu, od novorođenčeta do uzrasta od 14 godina, i smestili ih u zasebne logore u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jastrebarskom, Sisku. Logori za decu postojali su samo u NDH, i nigde više na svetu.

Kroz dijaloge decelogoraša, autorka predočava razmere ovog stradanja i pritom ukazuje na podvig Dijane Budisavljević, koja je uspela da izbavi i od sigurne smrti spasi više od 12.000 dece. Deca koja su preživela logorske strahote, oglasila su se posle rata: „Tražim bilo koga svoga, mislim da sam sa Kozare” – bio je tada najčešći novinski oglas. Mnogi glasovi su ostali bez odziva.

„Svet knjige”, Beograd, 2016, st. 72

Izvor: POLITIKA, utorak 14 jun 2016., str. 12
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top