Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Deca mučenici u senci svađa

U hramu Anglikanske crkve, u Londonu, 22. novembra je otvorena tematska izložba Muzeja žrtava genocida Sudbina dece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – Logor Jasenovac.

Ustaški tragovi nečoveštva: Dei postavke

– Ova izložba će uskoro biti predstavljena i u još nekoliko londonskih katedrala, uključujući i onu najpoznatiju Vestminstersku, a zatim i u Kanterberiju, Jorku i još nekoliko drugih, čuvenih engleskih katedrala – izjavio je za „Vesti“ Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

On je rekao da je ideja potekla od episkopa pakračko-slavonskog Jovana (Ćulibrka), ali ni ova akcija nije mogla da prođe bez poslovičnih međusrpskih svađa.

Naime, akademik prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu iz Londona u autorskom tekstu se obrušio na vladiku Jovana tvrdnjom da je „umesto da govori o žrtvama Jasenovca, zapravo pokušao da opravda zločine Alojzija Stepinca zagrebačkog nadbiskupa, vojnog vikara Hrvatske“.

„Naveo je da je u jasenovačkim logorima za istrebljenje pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma stradalo svega 24.000 dece, iako mu je bilo poznato da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu utvrdila pre više godina da su Hrvati i muslimani, uz pomoć rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara ubili 110.000 dece ispod 14 godina starosti. On je samo naveo onaj broj koji se odnosi na decu sa Kozare, koju su Hrvati pokupili i pobili“, naveo je akademik Živanović.

Ovakav stav je naišao na oštru reakciju Đurića Mišine, koji kaže da to ne može da shvati.

– Dežurne kritizere, a među njima posebno ostarelog „alademika“ Srboljuba Živanovića i njegove sektaše, pitam: Koji je episkop posle Svetog Nikolaja Velimirovića imao priliku da besedi u hramovima Anglikanske crkve i još o Jasenovcu? Šta ste vi, koji živite u evropskim državama, do sada uradili u javnosti tih sredina, osim što s vremena na vreme posećujete zgrade ambasada i provedete izvesno vreme sa istomišljenicima? Možda bi trebalo da vam se divimo kada lupate gluposti o velikim srpskim tragedijama, na primer, o Jasenovcu? – u svom stilu replicirao je direktor Muzeja žrtava genocida.

Prva u nizu izložbi u Velikoj Britaniji otvorena je uvodnim predavanjem episkopa, a zatim je sa sveštenicima SPC u Londonu Goranom Spaićem i Zlatkom Milovanovićem upoznao prisutne sa sadržajem izložbe.

– Domaćini su obećali pomoć u postavljanju skromne, ali veoma vredne izložbe u narednim mesecima u još nekoliko hramova Anglikanske crkva u Londonu. Ta čast nam daje za pravo da se pohvalimo činjenicom da smo prva srpska ustanova nauke i kulture koja je gostovala u Anglikanskoj crkvi i iskoristila priliku da pokaže srpski pogled na veliku tragediju koja je zadesila srpski narod, naročito decu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine – ističe Đurić.

Saradnja sa Anglikanskom crkvom

– Vladika Jovan je pre nekoliko meseci dobio ponudu od dr Vilijama Tejlora, kanonika hrama Svetog Jovana Anglikanske crkve u Londonu i predsednika Asocijacije Anglikanske i Istočno pravoslavne crkve, da u okviru programa pod imenom Konstantinopoljsko predavanje održi predavanje o jasenovačkim novomučenicima. Episkop Jovan je kao predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida predložio da u okviru pomenutog programa Muzej pripremi tematsku izložbu o stradanju srpske dece u NDH i to je odmah prihvaćeno – objašnjava Veljko Đurić Mišina.

Stradanje i rasrbljivanje

Veljko Đurić Mišina objašnjava da je prostor pri hramu Svetog Jovana odredio obim i sadržaj izložbe.

– Sama postavka je kroz brojne fotografije, dokumente, proglase, novinske isečke i drugi muzejski materijal propraćen odgovarajućim legendama, nagovestila najvažnije segmente zločina koji je počinjen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Posebno je istaknuto stradanje dece, a u tom zločinu proces njihovog rasrbljivanja.

Polemika

Akademik Živanović tvrdi da se na ovoj izložbi nije ni spomenuto uništenje SPC u NDH, Memorandum SPC o stradanju, mučenju, proterivanju i ubijanju pravoslavnih sveštenika u toku Drugog svetskog rata u Hrvatskoj, kao ni imena Svetog Vukašina iz Klepaca, Sv. Petra Zimonjića, mitropolita Dabro-bosanskog, episkopa Slavonskog Sv. Savu Trlajića, episkopa banjalučkog Sv. Platona…

– Muzej žrtava genocida svoje programske aktivnosti iskazuje na razne načine, pored ostalog i malim, tematskim izložbama. A one su bile postavljene u gradovima širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, u Italiji, a ovih dana dobili smo priliku i u Londonu, pod okriljem Anglikanske crkve. Tu čast smo iskoristili na najbolji mogući način imajući u vidu prostor i kontekst višegodišnjeg ciklusa predavanja. Ovom prilikom bilo je to predavanje episkopa Jovana o jasenovačkim novomučenicima – naglašava Mišina.

Autor:Đ. Barović

Izvor: vesti onlajn

Vezane vijesti:

Moj put kroz Jasenovac

Promocija knjige Jasenovac, balkanski Aušvic

Hrvati su stvorili pakao na zemlji – Jasenovac

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: