Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Dani odbrane Ilidže” – podsjećanje na podvig boraca Vojske Republike Srpske

Datum objave: nedelja, 22 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U Istočnoj Ilidži počela je manifestacija “Dani odbrane Ilidže”, kojom se obilježava 26 godina od napada takozvane Armije BiH na ovaj kraj, gdje je srpski narod bio većina.

22. aprila 1992. godine poginulo je 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske. Iseljeni su dejtonskom nepravdom, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija “Ilidžanski borac”.

Moj Bojan i njegovi saborci nisu bili agresori, govori Jovanka Pejić, majka poginulog borca. Bojan se za Ilidžu borio od prvog napada, a u maju 1994. godine za postojbinu svojih predaka i život je položio.

“Tog jutra su pobili našu omladinu, mještane, starosjedioce i ne znam odakle im pravo da kažu da smo mi agresori”, rekla je Jovanka Pejić.

“Mi smo bili simbioza, kosti i meso, građani i borci. Jedinstvo i sloga je omogućila da izvojujemo veličanstvenu pobjedu, odbranimo srpski narod na Srpskoj Ilidži i priskočimo i drugima kada je trebalo”, istakao je komandant Jurišnog odreda Sarajevsko – romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Nikola Mišo Mijatović.

Ilidžanci su odolijevali svakodnevnim napadima, odstupanja nije moglo biti jer u pozadini, na samo par stotina metara od linije odbrane, nejač, djeca, žene i stari.

“Nije samo 22. aprila i 14. maja bila borba za Srpsko Sarajevo i našu Ilidžu, nego tokom cijelog rata, 35 ili 36 ofanziva”, naglasio je zamjenik komandanta 2. pješadijskog bataljona Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske Miroslav Lučić.

Bez i pedlja odstupanja, odbranjenu Ilidžu otela je dejtonska nepravda. Narod izmučen stradanjem i ratom, ali spreman za novi podvig iz kojeg je nastala i Istočna Ilidža i grad Istočno Sarajevo.

“Mi organizujemo manifestaciju povodom odbrane Ilidže koja traje mjesec dana. Mislim da smo jedna od jedinstvenih boračkih organizacija gdje prođe oko hiljadu učenika kroz istorijske časove, kroz sportske manifestacije”, naveo je predsjednik Predsjedništva BO “Ilidžanski borac” Goran Šehovac.

Život rodoljuba palih na braniku Srpske zadužuju nas na slogu i jedinstvo, poruka je učesnika Okruglog stola o temi “Patriotizam nekad i sad”.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obilježen Dan formiranja ratnih jedinica Istočne Ilidže …

I mudžahedini su zamukli! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top