fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dani Novak PREŽIVJELO DIJETE LOGORAŠ – LIČNO SJEĆANjE I PRENESENO ISKUSTVO

Dani Novak
Dani Novak

Koledž Itaka, Njujork

PREŽIVJELO DIJETE LOGORAŠ – LIČNO SJEĆANjE I PRENESENO ISKUSTVO

Ovaj rad opisuje lično sjećanje šezdesetdvogodišnjeg čovjeka koji je izgubio većinu svoje porodice u holokaustu počinjenom od Hrvata (mnogi od njih su umrli u kompleksu Jadovno uključujući Slanu i Karlobag). Roditelji jedinog djeteta koji su izgubili svoje voljeno poslije rata emigrirali su u Izrael, ali nikada nisu govorili o tom iskustvu tako da je kuća bila puna teškog osjećaja krivice, stida i duboke tuge.

Tek je novembra 2005. godine neki unutrašnji zov naveo autora da sazna šta se desilo. U to vrijeme na internetu nije bilo informacija i sve što se znalo o ostrvu Pag je da je to popularna turistička destinacija. Usprkos svim preprekama pronašao je Jadovinsku jamu (špilju ili pećinu) i vrištao od olakšanja deset minuta sam u šumi. Onda je produžio ka Slani bez ikakve pomoći ili upute. Lokalno stanovništvo u malom selu Metajna gledalo ga je kao duha koji je došao iz prošlosti i niko nije htio da dá bilo kakvu informaciju kako se dolazi do logora, ali usprkos svemu našao je lokaciju iako nije bilo oznaka niti spomenika osim kamenog zida usred ničega. Ovo je godinu dana kasnije potvrdio Dušan Bastašić kada je otkrio internet stranicu koju je autor izradio.

Ovaj rad nije samo svjedočenje o prošlosti, već predstavlja i sliku jedinstva, nade i obećanja mirne budućnosti pune ljubavi za sve ljude u ovom kraju svijeta. Namjera je da se djeca obrazuju zajedničkim knjigama i pričama koje će prikazati stvarnost sveprisutnog Boga koji je otac i majka svih ljudi gdje god se nalazili i bez obzira kojoj religiji pripadaju. Vrijeme je da istina izađe na vidjelo, da se zaliječimo i oprostimo. Istorija se ne mora ponoviti.

Originalni dokument italijanske vojno-sanitetske službe.Ante Zemljar, Haron i sudbine, Beograd 1988, str. 233.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: