Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas u Beogradu parastos za Srbe ubijene u Medačkom Džepu

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos za 88 Srba ubijenih u agresiji hrvatske vojske izvršene prije 24 godine na Medački džep kod Gospića, zonu koja je bila pod zaštitom UN.

Beograd- U crkvi Svetog Marka služen parastos ubijenim Srbima Foto: SRNA
Beograd- U crkvi Svetog Marka služen
parastos ubijenim Srbima
Foto: SRNA

Parastos će biti služen u 11.00 časova u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”, a predstavnici porodica žrtava potom će u Tašmajdanskom parku položiti cvijeće kod spomenika srpskim žrtvama.

U napadu na Medački džep ubijeno je 88 Srba, od kojih 46 vojnika, 36 civila i šest policajaca, uglavnom nakon zarobljavanja, a za ovaj zločin niko nije osuđen.

Među ubijenima bilo je 26 osoba starijih od 60 godina i 17 žena, saopšteno je iz ovog udruženja.

General Unprofora Žan Kot izjavio je nakon obilaska terena da nije našao znakova života, ni ljudi ni životinja, u nekoliko sela kroz koja je prošao i da je razaranje bilo “potpuno, sistematsko i namjerno”.

Akcija “Medački džep” poznata kao “Krvavi septembar u Lici” bila je treći napad Hrvatske na snage Republike Srpske Krajine od kada je to područje stavljeno pod zaštitu Unprofora.

Napad je počeo 9. septembra 1993. godine, iznenadnim upadom hrvatskih vojnika u srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj.

Hrvatska strana nije ispoštovala sporazum sklopljen uz posredovanje međunarodne zajednice da se do 15. septembra povuče sa okupiranih teritorija na liniju razdvajanja, a kontrolu Medačkog džepa prepusti Unproforu.

Tragedija Medačkog džepa odvijala se pred očima kanadskih vojnika iz sastava Unprofora koji nisu mogli da ostanu pasivni posmatrači zločina, već su se upustili u okršaj sa hrvatskim snagama, koje su 17. septembra morale da se povuku.

Hrvatske snage su, prilikom povlačenja, prvo opljačkale, a onda i uništile srpska sela Čitluk, Počitelj i Divoselo, kao i okolne zaseoke po sistemu “spržena zemlja”.

Hrvatska vojska je po završetku akcije srpskoj strani predala tijela 52 žrtve.

Pripadnici Unprofora su iz direktne borbe izvukli još 18 leševa, od kojih je većina bila masakrirana i zapaljena.

Tek 2000. je pronađeno još 11 leševa skrivenih u septičkoj jami u srpskom dijelu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK metodom.

Tužilaštvo Haškog tribunala je, na osnovu istrage koju je vodilo do 2004. godine, podiglo optužnice po komandnoj odgovornosti protiv načelnika Generalštaba Hrvatske vojske generala Janka Bobetka, komandanta vojnog područja Gospić generala Rahima Ademija i komandanta Devete gardijske brigade generala Mirka Norca. Međutim, za ovaj zločin niko nije osuđen.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čuvena sramota

Navršava se 24. godine od masakra u Medačkom džepu

Čedomir Antić: Dužni smo da pamtimo Srpsku Krajinu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: