fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Danas pronađeni ostaci lobanje, tijela ranije „nestajala“

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je Srni da je dobio informaciju da je danas na jednom lokalitetu u Vozući pronađen skeletni ostatak lobanje, te da su na teren upućeni timovi.

Vozuća Foto: Press
Vozuća Foto: Press

„Porodice nestalih Srba željno iščekuju da sahrane barem dio tijela koji se pronađe“, izjavio je Blagojević.

Blagojević je istakao da se na području Vozuće traga za još 129 nestalih srpskih žrtava i da je njihov pronalazak „stvar nečije dobre volje“.

On je istakao da su lokacije sa posmrtnim ostacima poginulih Srba dobro poznate, jer se svaki put po pronalaženju tijela izmještaju i vrše opstrukcije.

Kao primjer Blagojević navodi podatak da je ekshumiranje posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Paljeniku obustavljeno po dojavi da je lokacija minirana, nakon čega su tijela „nestala“.

„Pitanje o sporoj ekshumaciji srpskih žrtava i pratećim opstrukcijama trebalo bi uputiti institucijama BiH, ali i Republike Srpske“, rekao je Blagojević.

On je podsjetio da je juče objavljeno da su na lokaciji Pocjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam lica, za koje se smatra da su žrtve srpske nacionalnosti ubijene na lokalitetu Vozuće 1995. godine.

„Zanimljivo je da su tijela pronađena baš sada, po oslobađajućoj presudu Suda BiH Naseru Oriću“, izjavio je Blagojević.

On je izrazio bojazan da su svjedoci u sudskom procesu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu izloženi pritiscima, kao što je to bilo tokom suđenja u Hagu komandantu Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasimu Deliću.

Blagojević je naveo da svjedoci u oba slučaja nemaju adekvatnu zaštitu od nadležnih institucija BiH i Republike Srpske.

On je naveo da je 1995. godine tokom septembarske ofanzive „Uragan“ na Vozuću poginulo 459 Srba, a 412 nestalo. Do danas su 283 tijela identifikovana, a 129 njih se još vode kao nestali.

„U toj ofanizivi je prema naredbi komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, sa oko 23.000 vojnika učestvovalo ukupno 13 brigada iz dva korpusa takozvane Armije BiH i odred `El mudžahedin`, uz aktivnu podršku NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingent međunarodnih mirovnih snaga“ podsjetio je Blagojević.

Na lokaciji Pocjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, obavljena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam lica, a prema dostupnim informacijama i dokazima, riječ je o žrtvama srpske nacionalnosti koje su ubijene na lokalitetu Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je juče je saopštilo da su pronađeni kompletni posmrtni ostaci tri lica i nekompletni ostaci četiri nastradale osobe.

Posmrtni ostaci biće prevezeni u Banjaluku, gdje će biti izvršeno njihovo sudsko-medicinsko vještačenje kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

U Tužilaštvu navode da će pronalaženje ovih posmrtnih ostataka značajno doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Na lokalitetu Vozuće pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srba

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: