fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas pomen žrtvama Novosadske racije

U Novom Sadu danas će, povodom 75 godina od Novosadske racije, biti odata pošta za 2.000 Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija koje su ubili mađarski fašisti u januaru 1942. godine.

Spomenik "Porodica" na Keju žrtava racije
Spomenik „Porodica“ na Keju žrtava racije

Pomen će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a predviđeno je obraćanje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Predviđeno je da o zločinu mađarskih fašista nad nedužnim ljudima u Novom Sadu govori i gradonačelnik ovog grada Miloš Vučević, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Program obilježavanja počeće u 12.00 časova kod spomenika „Porodica“ na novosadskom Keju žrtava racije.

Pomenu žrtvama Novosadske racije prisustvovaće i delegacije Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina koju će predvoditi predsjednik Ištvan Pastor i delegacije Pokrajinske vlade na čelu sa potpredsjednikom Ivanom Đokovićem.

Nastupiće Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ u Novom Sadu i orkestar Garde Vojske Srbije.

Nakon završetka programa kod spomenika „Porodica“, delegacija Pokrajinske vlade prisustvovaće pomenu žrtvama „Racije“ kod spomen-ploče na Dunavu na novosadskoj plaži „Štrand“, sa početkom u 13.45 časova.

Novosadska racija je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti regenta Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u Novom Sadu tokom Drugog svjetskog rata.

Racija je sprovedena u Novom Sadu i okolnim mjestima, od 21. do 23. januara 1942. godine.

Za tri dana u Novom Sadu, na brutalan način pobijeno je i pod led Dunava bačeno više od 2.000 nedužnih Novosađana.

Pojedini istorijski izvori navode da je ukupan broj nestalih tokom pogroma bio 4.500, a čija je jedina krivica bila što su Srbi, Jevreji ili pripadnici neke druge nemađarske nacionalnosti.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

Borba za istinu: Racija 1942. | Jadovno 1941.

Krvavi krešendo na Štrandu | Jadovno 1941.

Hronologija januarske “Racije” 1942. (povodom 75. godišnjice tog Genocida)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: