Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas parastos za stradale Srbe u Ravnim Kotarima, ubijene januara 1993. godine

PLAKAT ZA PARASTOSU crkvi Svetog Marka u Beogradu, u petak 22. januara 2016. sa početkom u 11 časova, biće služen parastos za postradale Srbe u Ravnim Kotarima u Hrvatskoj koji su ubijeni u akciji hrvatskih snaga „Maslenica“ i na Malom Alanu u januaru 1993. godine.

Parastos organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Beograda.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece do 12 godina. Osam lica se još vodi na listi nestalih. U zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Nakon parstosa u Tašmajdanskom parku biće položeno cvijeće na spomen ploču stradalim Srbima.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju pod kodnim nazivom “Maslenica” na južne dijelove Republike Srpske Krajine, što je bila treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN.

Iz ravnokotarskih sela protjerano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša.

Operaciju “Maslenica” su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske.

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasniji kosovski zvaničnik, od čijih granata je, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše stradalo civila.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim niti pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

I poslije 23 godine ravnokotarska sela su još “siva zona” povratka prognanih Srba.

Izvor: Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: