Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Danas obilježavanje 26 godina od stradanja u odžačkim logorima

Datum objave: utorak, 8 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

U selu Novi Grad kod Odžaka u Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti obilježeno 26 godina od zatvaranja 1.294 Srba, među kojima 326 žena i 104 djeteta, u odžačke logore koji su bili u objektu osnovne škole i u Fabrici “Strolit”.

Stradanje Srba u odžačkim logorima (arhiva) Foto: nezavisne novine
Stradanje Srba u odžačkim logorima (arhiva)
Foto: nezavisne novine

Programom obilježavanja 26 godina od njihovog stradanja predviđeno je da u 13.30 časova budu položeni vijenci kod spomen-obilježja u Vukosavlju, a pola časa kasnije planiran je polazak autobusa za Novi Grad, gdje će u pravoslavnoj crkvi u 14.30 biti služen parastos za žrtve.

Polaganje vijenaca na spomenik stradalim Srbima iz Novog Grada planirano je u 15.00 časova.

Srbi iz odžačkih sela Novi Grad, Donja Dubica, Struke i Zorice 8. maja 1992. godine odvedeni su na prevaru u logore.

Iz Udruženja logoraša “Odžak `92” rečeno je Srni da je srpsko stanovništvo iz ovih sela trebalo da bude prebačeno u Miloševac kod Modriče, na teritoriju koja je bila pod kontrolom Srba.

Dogovor o mirnom prolasku kroz Odžak dogovorili su Srpski krizni štab i Krizni štab HVO-a Odžak.

“Srbi su u koloni, noseći ono što su mogli od imovine da ponesu, stigli tog dana do ulaza u Odžak gdje su zaustavljeni. Oduzete su im sve stvari, koje su bile natovarene u traktore i automobile. Pripadnici HVO-a su razdvojili muškarce, žene i djecu, te ih potrpali u autobuse i kamione i odvezli u Odžak. Muškarce su smjestili u sportsku dvoranu osnovne škole, a žene i djecu po učionicama”, podsjećaju u Udruženju logoraša “Odžak `92”.

Do jula 1992. godine bilo je zatvoreno 1.294 Srba nad kojima su primijenjene 132 metode mučenja. Torture kojima su bili podvrgnuti zatočeni nisu preživjela 42 logoraša.

U tom periodu silovano je 60 Srpkinja, najstarija je imala 60 godina, a najmlađa deset.

Iz Udruženja napominju da su silovanja po Novom Gradu, ali i po logorima u Odžaku vršili pripadnici jedinice “Vatreni konji”, koja je djelovala u sastavu 102. Brigade HVO-a, te da su neki od njih osuđeni na zatvorske kazne, dok su trojica oslobođena.

Za ubistva, silovanja i zlostavljanja odžačkih Srba do sada je više lica osuđeno na ukupno 70 godina.

Pred Okružnim sudom u Doboju osuđeni su Ferid Halilović na 15 godina, koji je kasnije preminuo, te Senahid Ribić na 13 godina.

Pred Sudom BiH osuđeni su Marijan Brnjić u dva predmeta na po šest godina, odnosno na ukupno 12 godina, Josip Tolić na deset godina, Ilija Jurić i Jozo Đojić na po šest godina, te Albina Terzić na tri godine. Božo Matanović osuđen je na pet godina pred Kantonalnim sudom u Tuzli.

Iz Udruženja napominju da su pred Sudom BiH, te sudovima u Odžaku i Tuzli u toku postupci protiv Saše Čalušića, Ante Đojića, Rešada Mujkića, Ivice Kljajića, Zdenka Mikulića, Jurice Božića i Ante Golubovića, koji je bio upravnik odžačkih logora, dok je Ibrahim Ahmetović preminuo u toku postupka.

“Svi oni brane se sa slobode, jedino su Golubović i Božić nedostupni pravosuđu BiH, jer se nalaze na teritoriji Hrvatske”, napominju iz Udruženja.

Optužbi su oslobođeni Pavo i Ilija Glavaš, te Martin Barukčić. Prvostepenom presudom oslobođen je i Rešad Mujkić, protiv koga se vodi postupak po žalbi.

Iz Udruženja poručuju da će insistirati da budu procesuirani i drugi, za koje imaju dokaze da su vršili silovanja i druga zlostavljanja na ovom području, kao i članovi Kriznog štaba u Odžaku.

Odžački Srbi, koji su u logorima preživjeli teške torture, danas su raseljni po Australiji, Finskoj, Norveškoj. Jedan broj njih živi u opštinama Vukosavlje, Modriča, Šamac i Brod.

U selu Novi Grad kod Odžaka od prijeratnih 540 naseljenih kuća sada se u njih stotinjak vratilo srpsko stanovništvo.

Organizator obilježavanja je Udruženje logoraša “Odžak `92”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpski logoraši: Zločine u Posavini pravosuđe tretira kao …

Grabovac: Odžak krije tajne lokacije ubijenih Srba | Jadovno 1941.

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top