fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 25 godina od zatočeništva u Odžačkim logorima

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća u Vukosavlju i mjestu Novi Grad u Odžaku, obilježava se 25 godina otkako su pripadnici HVO-a zatvorili u odžačke logore 864 muškarca, 326 žena i 104-i djeteta. Sjećanje na dan kada su Srbi sa područja opštine Odžak zatočeni u logore u osnovnu školu i fabriku „Strolit“ u tom gradu organizuje Udruženje logoraša „Odžak ’92“.

Stradanje Srba u odžačkim logorima (arhiva) Foto: nezavisne novine
Stradanje Srba u odžačkim logorima
(arhiva) Foto: nezavisne novine

Srbi sa područja opštine Odžak odvedeni su 8. maja 1992. godine u logore u tom gradu. Do jula iste godine u odžačkim logorima bilo je zatvoreno 1.294 Srba. Nad njima su primijenjene 132 metode mučenja.

U tom periodu silovano je 60 Srpkinja, najstarija je imala 60 godina, a najmlađa je bila desetogodišnja djevojčica. Torture kojima su podvrgnuti nisu preživjela 42 logoraša.

Logori u Odžaku bili su pod kontrolom 102. Odžačke brigade HVO-a.

Nakon što je teritoriju opštine Odžak oslobila Vojska Republike Srpske u operaciji „Koridor žovota“ 15. jula 1992. godine, srpski logoraši su premješteni u druge kazamate. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet u Hrvatskoj, među kojima su „Lora“, zatvor u Puli, Kerestinec kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom.

Predsjednik Udruženja logoraša „Odžak ’92“ Milan Miletić rekao je ranije Srni da srpski logoraši sa ovog područja smatraju da zločine počinjene nad srpskim narodom u Posavini domaće pravosuđe tretira kao manje vrijedne.

On je naveo da je do sada procesuiran manji broj izvršilaca, a da niko od članova Kriznog štaba Odžak, koji su odgovorni za zatvaranje Srba, nije uhapšen niti osuđen.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpski logoraši: Zločine u Posavini pravosuđe tretira kao …

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: