Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DANAS 70 GODINA OD NACISTIČKOG BOMBARDOVANjA BEOGRADA

Datum objave: sreda, 6 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+

Bombardovanje Beograda

Latinica

BEOGRAD, 6. APRILA – Na današnji dan, prije 70 godina, nacistička Njemačka bombardovala je Beograd, što je označilo početak Drugog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, gdje je u ratu život izgubilo više od milion i po ljudi. U Srbiji se obilježava 70 godina od napada nacističke Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju memorijalnim koncertom, komemoracijama i polaganjem vijenaca.

Na današnji dan 1941. godine, njemački avioni su najprije bombardovali Beograd, a zatim i Kraljevo, Niš i druge gradove. Napad armade Hitlerovog Trećeg Rajha počeo je bez objave rata, a prve bombe pale su na Beograd u 6.30 časova, dok je većina stanovnika još spavala.

Iz zloglasnih bombardera “štuka” pucalo se po kolonama izbjeglica dok su panično napuštale razoreni grad, a Beograd je ponovo napadnut 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona smrtonosnog tovara.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370 000 stanovnika, vodi se 2 274 građana, ali neke procjene govore o približno 4 000 stradalih.

Grad je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1 888, a djelimično oštećeno 6 829, među njima i zgrada Starog dvora čija je kupola srušena.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine, koje je bilo jedina nacionalna biblioteka, a namjerno je napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata.

U požaru poslije bombardovanja nestao je fond sa 350 000 knjiga, uključujući i srednjovjekovne spise neprocjenjive vrijednosti.

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je poslije vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček. Na demonstracijama su uzvikivane parole “Bolje rat, nego pakt” i “Bolje grob, nego rob”.

To je razljutilo Hitlera, jer je poremetilo njegove planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je istog dana, na osnovu njegove naredbe, u operativnom štabu Njemačke armije donesena odluka da, osim Grčke, bude uništena i Kraljevina Jugoslavija.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top