fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAS 70 GODINA OD NACISTIČKOG BOMBARDOVANjA BEOGRADA

Bombardovanje Beograda

Latinica

BEOGRAD, 6. APRILA – Na današnji dan, prije 70 godina, nacistička Njemačka bombardovala je Beograd, što je označilo početak Drugog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, gdje je u ratu život izgubilo više od milion i po ljudi. U Srbiji se obilježava 70 godina od napada nacističke Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju memorijalnim koncertom, komemoracijama i polaganjem vijenaca.

Na današnji dan 1941. godine, njemački avioni su najprije bombardovali Beograd, a zatim i Kraljevo, Niš i druge gradove. Napad armade Hitlerovog Trećeg Rajha počeo je bez objave rata, a prve bombe pale su na Beograd u 6.30 časova, dok je većina stanovnika još spavala.

Iz zloglasnih bombardera „štuka“ pucalo se po kolonama izbjeglica dok su panično napuštale razoreni grad, a Beograd je ponovo napadnut 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona smrtonosnog tovara.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370 000 stanovnika, vodi se 2 274 građana, ali neke procjene govore o približno 4 000 stradalih.

Grad je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1 888, a djelimično oštećeno 6 829, među njima i zgrada Starog dvora čija je kupola srušena.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine, koje je bilo jedina nacionalna biblioteka, a namjerno je napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata.

U požaru poslije bombardovanja nestao je fond sa 350 000 knjiga, uključujući i srednjovjekovne spise neprocjenjive vrijednosti.

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je poslije vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček. Na demonstracijama su uzvikivane parole „Bolje rat, nego pakt“ i „Bolje grob, nego rob“.

To je razljutilo Hitlera, jer je poremetilo njegove planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je istog dana, na osnovu njegove naredbe, u operativnom štabu Njemačke armije donesena odluka da, osim Grčke, bude uništena i Kraljevina Jugoslavija.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: