Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Danas 25 godina od ubistva 13 Srba na mostu na Korani

Datum objave: sreda, 21 septembra, 2016
Objavljeno u Kordun, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Danas je 25 godina od svirepog ubistva i masakriranja 13 Srba – rezervista JNA na rijeci Korani u Karlovcu koje se smatra jednim od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih godina, za koje je do sada u Hrvatskoj osuđeno jedno lice i to, za žrtve, na uvredljivo nisku kaznu, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”.

Koranski most (arhiva)
Koranski most (arhiva)

U saopštenju se podsjeća da su tog dana klanjem u ležećem položaju i hicima iz automatskog oružja ubijeni Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača.

Pokolj su skokom sa mosta u Koranu i sakrivanjem ispod mrtvih saboraca iako teško ranjeni izbjegli Duško Mrkić, Svetozar Šarac, Nebojša Jasnić i Branko Mađarac.

Za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu je u maju 1992. godine podiglo optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika “posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac”, zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

On je tri puta oslobađan optužbe uz obrazloženje da je pucao u “samoodbrani”, ali je sve te presude Vrhovni sud Hrvatske ukidao i predmet vraćao na ponovno suđenje, osim u posljednjem slučaju, kada je postupak sproveo sam i osudio ga na sedam godina zatvora.

Osuđeni Hrastov je već bio na izdržavanju kazne kada je Ustavni sud Hrvatske poništio tu presudu zbog proceduralnih razloga.

Suđenje mu je ponovljeno na Vrhovnom sudu Hrvatske koji ga je presudom iz septembra 2012. osudio na četiri godine zatvora, koju je u aprilu 2015. godine isti sud u trećem stepenu i potvrdio.

Tek u aprilu ove godine osuđeni Hrastov je otišao na odsluženje ostatka izrečene kazne od jedne godine, 10 mjeseci i petnaest dana. On je odmah po odlasku u zatvor podnio i zahtjev za uslovno oslobađanje.

Nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju eventualnog proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce tog zločina.

Pred Opštinskim sudom u Karlovcu uporedo sa krivičnim vodili su se i parnični postupci po tužbama preživjelih i porodica likvidiranih pripadnika JNA protiv države Hrvatske za naknadu štete, od kojih su većina još u toku, pošto su čekali pravosnažnost posljednje krivične presude.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Godišnjica masakra na Koranskom mostu

Svedok: Na zarobljenike JNA pucala četiri hrvatska policajca

Za ubistvo 13 Srba samo četiri godine zatvora!

Godišnjica ubistva rezervista JNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top