Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

Danas 24 godine od etničkog čišćenja Srba iz Požeške kotline

Datum objave: četvrtak, 29 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Svijeće
Svijeće

Na današnji dan navršavaju se 24 godine od etničkog čišćenja i ubijanja Srba iz 26 sela Požeške kotline u Hrvatskoj, a za to još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, niti pred domaćim sudovima – saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”.

Etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline, od kojih su 23 potpuno uništena, sprovedeno je po pisanoj naredbi državnog organa Hrvatske, prvoj i jedinoj u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Tačno u podne, 29. oktobra 1991. godine, pripadnici civilne zaštite i policije počeli su sprovoditi Naredbu o evakuaciji svih mještana iz 26 sela, sa isključivo ili pretežno srpskim stanovništvom, smještenih u Požeškoj kotlini, podno Papuka i Psunja, koju je dan ranije donio Krizni štab opštine Slavonska Požega.

Prema pisanoj naredbi, koju je potpisao Ante Bagarić u svojstvu predsjednika kriznog štaba, koja je dan ranije postavljena na javnim mjestima, evakuacija se sprovodi “u cilju zaštite njihovih života” i omogućavanja uspješnije odbrane odbrambenih položaja hrvatskih snaga na tom području od “četničkih terorističkih snaga i jedinica, koje sve više ugrožavaju civilno stanovništvo u zapadnom dijelu opštine Slavonska Požega”.

Evakuaciju je trebalo sprovesti u roku od 48 časova, a u selima koja je trebalo evakuisati živjelo je, po popisu stanovništva iz 1991. godine, 2.120 lica.

Većina stanovnika prozvanih sela odazvala se naredbi i napustila svoje kuće, od kojih su neki utočište našli kod rođaka u obližnjim selima, a manji broj u hrvatskim selima označenim kao rejoni prikupljanja.

Iako je stanovništvu prilikom evakuacije obećano da će, kada se vrate, naći sve kako su i ostavili, dogodilo se sasvim suprotno i ubrzo poslije evakuacije započinje organizovana pljačka svega što je imalo vrijednost i što se moglo ponijeti, a odmah potom i sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća, s očitim ciljem da se prikriju tragovi pljačke i da se stanovnici napuštenih sela u njih više nikada ne vrate.

Dio starijih ljudi, koji nije htio ili mogao, zbog starosti i bolesti, da napusti svoja sela, stradao je prilikom sistematskog paljenja i miniranja njihovih kuća.

Da bi se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti “objasnilo” zašto su opljačkana i zapaljena srpska sela, u javnost je puštena teza da su to uradili sami Srbi prilikom povlačenja kako ne bi pala u hrvatske ruke.

“Vidjevši šta se desilo sa njihovim imanjima, u strahu za sopstvene živote, većina Srba iz evakuisanih sela kreće za BiH, koja u to vrijeme još nije bila obuhvaćena ratom, odakle nastavljaju put za Srbiju ili istočnu Slavoniju, koju su kontrolisali tamošnji Srbi”, navodi se u saopštenju.

Manji broj utočište nalaze u srpskim selima Gornji Vrhovci, Vučjak Čečavski i Šnjegavić, koja su odbila Naredbu o evakuaciji, ali u zoru 10. decembra 1991. godine, ta sela su napale hrvatske snage i osvajau ih bez otpora, dok stanovništvo bježi u BiH.

U čišćenju ovih “nepokornih” sela, uključujući i nekoliko susjednih, prema “Veritasovim”, nepotpunim podacima, ubijeno je 71 lice srpske nacionalnosti, od kojih su 42 stariji od 60 godina, među kojima je 33 žena.

Samo u jednom danu, 10. decembra 1991. godine, u Šnjegaviću i Vučjaku Čečavskom ubijeno ih je 36 prosječne starosti oko 60 godina, među kojima i 20 žena.

U tim selima su, nakon što je narod iseljen, pripadnici hrvatske vojske opljačkali, minirali i

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Etničko čišćenje Slavonije

GODIŠNjICA PROGONA IZ POŽEŠKE KOTLINE

PROŠLA 21 GODINA OD ETNIČKOG ČIŠĆENjA 26 SRPSKIH SELA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top