Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ДАНАС 19 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

Датум објаве: недеља, 9 септембра, 2012
Објављено у Медачки џеп
Величина слова: A- A+

medacki-dzep9.jpgМЕДАЧКИ ЏЕП, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Хрватска воjска jе изненада 9. септембра 1993. године извршила агресиjу на српска подвелебитска села у тзв. Медачком џепу, jужно и jугоисточно од Госпића, коjа су се осамнаест мjесеци налазила под заштитом УН.”Послиjе снажне артиљериjске припреме услиjедио jе тенковско-пjешадиjски напад на Дивосело, Читлук и Почитељ. Српски народ, воjска и полициjа вjеровали су у дjелотворност УНПРОФОР-а, па jе и због те опуштености агресор брзо овладао тим подручjем”, каже за Срну предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир поводом 19 година од злочина у Медаџком џепу.

Он подсjећа да jе Хрватска воjска у наступању пљачкала, палила, рушила куће, убиjала и масакрирала цивиле, воjнике и милиционере.

Након што jе потписан Споразум о контроли “Медачког џепа”, по коjем су се и хрватска и српска страна, уз посредовање међународне заjеднице, сагласиле да се хрватске снаге повуку са окупиране териториjе до 15. септембра на линиjу раздваjања до приjе напада, а да контролу над тим подручjем преузму снаге УНПРОФОР-а, хрватска страна ниjе испоштовала договор, па су њене снаге у повлачењу, коjе jе потраjало до 17. септембра, опљачкале, попалиле, порушиле и убиле све оно што нису успjеле да ураде у наступању.

“Трагедиjа становништва `Медачког џепа` одвиjала се пред очима УНПРОФОР-а, коjи таj пут ниjе био само пасивни посматрач, већ jе и активно учествовао у покушаjу да преузме контролу над тим подручjем и сприjечи убиjање преосталих људи и уништавање њихове имовине”, наводи Будимир.

У овоj агресиjи страдало jе 88 Срба, од чега 46 воjника, шесторица милиционера и 36 цивила, од коjих 26 стариjих од 60 година. Међу њима jе и 17 жена. Хрватска страна jе по завршеноj акциjи предала српскоj страни 52 тиjела.

„У тоj акциjи рањеника уопште ниjе било. Управо та чињеница и резултати прегледа тиjела на српскоj страни /разбиjене лобање, многоброjне прострелне ране из непосредне близине/ упућуjу на закључак да се радило о систематском убиjању заробљених и рањених“, истиче Будимир.

Припадници УНПРОФОР-а су, након што су у директноj борби ушли у ово подручjе, извукли jош 18 лешева, од коjих jе већина била измасакрирана /одсjечени поjедини диjелови тиjела/ или су били запаљени, односно живи бацани у ватру.

Два леша су извукли припадници Српске воjске Краjине /СВК/, а jедан jе пронађен у априлу 1994. године.

У маjу 2000. истражиоци проналазе и нове доказе о злочину у Медачком џепу – 11 лешева скривених у септичкоj jами у некад српском диjелу Госпића, од коjих jе шест идентификовано ДНК методом.

“Од 84 пронађена посмртна остатка, осам jе остало неидентификовано, док се jош увиjек трага за четворицом. Сва три села су опљачкана, а затим сравњена са земљом по систему `спржене земље`“, каже Будимир.

Србима страдалим у агресиjи хрватске воjске на Медачки џеп код Госпића данас ће бити служен парастос у цркви Светог Марка у Београду.

Парастос организуjе Удружење породица несталих и погинулих лица “Суза”.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане виjести:

МЕДАЧКИ ЏЕП
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top