Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS 19 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U MEDAČKOM DžEPU

medacki-dzep9.jpgMEDAČKI DžEP, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ – Hrvatska vojska je iznenada 9. septembra 1993. godine izvršila agresiju na srpska podvelebitska sela u tzv. Medačkom džepu, južno i jugoistočno od Gospića, koja su se osamnaest mjeseci nalazila pod zaštitom UN.“Poslije snažne artiljerijske pripreme uslijedio je tenkovsko-pješadijski napad na Divoselo, Čitluk i Počitelj. Srpski narod, vojska i policija vjerovali su u djelotvornost UNPROFOR-a, pa je i zbog te opuštenosti agresor brzo ovladao tim područjem“, kaže za Srnu predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir povodom 19 godina od zločina u Medadžkom džepu.

On podsjeća da je Hrvatska vojska u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere.

Nakon što je potpisan Sporazum o kontroli „Medačkog džepa“, po kojem su se i hrvatska i srpska strana, uz posredovanje međunarodne zajednice, saglasile da se hrvatske snage povuku sa okupirane teritorije do 15. septembra na liniju razdvajanja do prije napada, a da kontrolu nad tim područjem preuzmu snage UNPROFOR-a, hrvatska strana nije ispoštovala dogovor, pa su njene snage u povlačenju, koje je potrajalo do 17. septembra, opljačkale, popalile, porušile i ubile sve ono što nisu uspjele da urade u nastupanju.

„Tragedija stanovništva `Medačkog džepa` odvijala se pred očima UNPROFOR-a, koji taj put nije bio samo pasivni posmatrač, već je i aktivno učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad tim područjem i spriječi ubijanje preostalih ljudi i uništavanje njihove imovine“, navodi Budimir.

U ovoj agresiji stradalo je 88 Srba, od čega 46 vojnika, šestorica milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina. Među njima je i 17 žena. Hrvatska strana je po završenoj akciji predala srpskoj strani 52 tijela.

„U toj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani /razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine/ upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih“, ističe Budimir.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje, izvukli još 18 leševa, od kojih je većina bila izmasakrirana /odsječeni pojedini dijelovi tijela/ ili su bili zapaljeni, odnosno živi bacani u vatru.

Dva leša su izvukli pripadnici Srpske vojske Krajine /SVK/, a jedan je pronađen u aprilu 1994. godine.

U maju 2000. istražioci pronalaze i nove dokaze o zločinu u Medačkom džepu – 11 leševa skrivenih u septičkoj jami u nekad srpskom dijelu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK metodom.

„Od 84 pronađena posmrtna ostatka, osam je ostalo neidentifikovano, dok se još uvijek traga za četvoricom. Sva tri sela su opljačkana, a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu `spržene zemlje`“, kaže Budimir.

Srbima stradalim u agresiji hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića danas će biti služen parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Parastos organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Vezane vijesti:

MEDAČKI DžEP

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: