Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

DAN SJEĆANjA NA RUŠENjE NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE

Datum objave: nedelja, 5 aprila, 2015
Veličina slova: A- A+

Srušena Narodna biblioteka u Beogradu

Srušena Narodna biblioteka u Beogradu

Dan sjećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu biće obilježen sutra.

Narodna biblioteka Srbije pozvala je građane da ostave po jednu knjigu na lokalitetu Kosančićev venac, kao simbolično vraćanje knjige na mjesto gdje je 6. aprila 1941. godine uništen dio srpske i svjetske kulturne baštine.

Predviđeno je da prikupljene knjige budu kasnije poklonjene bibliotekama u Srbiji koje imaju najsiromašniji knjižni fond.

Centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svjetskom ratu biće održana u 11.00 časova na starom lokalitetu biblioteke na Kosančićevom vencu.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 1832. godine. Prilikom njemačkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i povelje koji su datirali iz perioda od 12. do 17. vijeka.

Izgorjela je kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina, značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i cjelokupna prepiska važnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Nestali su svi inventari i katalozi, a iz stare zbirke rukopisa sačuvan je samo jedan rukopis koji je u tom trenutku bio van biblioteke.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Godišnjica bombardovanja Beograda – Jadovno 1941.

danas 70 godina od nacističkog bombardovanja beograda

Godišnjica Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top