Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DAN SJEĆANjA NA HOLOKAUST – 10. MAJ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/sinagoga-beograd.jpg

BEOGRAD, 22. JULA /SRNA/ – Skupština grada Beograd danas je odlučila da se 10. maj ubuduće obilježava kao dan sjećanja na žrtve holokausta u srpskoj prijestonici.

Gradski menadžer Goran Vesić podsjetio je da je Beograd jedan od rijetkih evropskih gradova koji ima razvijenu jevrejsku zajednicu, a u svom kalendaru nema dan posvećen stradanju tog naroda.

“Za nas, kao Skupštinu grada, veoma je važno da se ovaj dan obeležava i da se podseća na bezumlje koje je počinjeno, kako bi se dao nalog budućim
generacijama da u ovom gradu više niko ne sme da strada, jer je druge vere i nacije”, rekao je Vesić, prenose beogradski mediji.

Branko Šnap iz Jevrejske zajednice rekao je da su Jevreji bili prošlost Beograda, ali da su i njegova sadašnjost i budućnost, kao i sve zajednice
koje žive u multikonfesionalnom gradu.

“Beograd kao multietnički i multikonfesionalni grad, koji je mnogo toga podelio sa Jevrejima, na ovaj način pokazuje da se seća stradanja Jevreja”, istakao je Šnap.

On je podsjetio da je u Beogradu od 6. aprila do 10. maja 1941. godine stradalo više od 90 odsto pripadnika jevrejske zajednice.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

KAKO JE STRADAO MITROPOLIT PETAR ZIMONjIĆ

Kalendar genocida: Prvi transport srpske djece sa Kozare stigao u Zagreb

O Svetom Vukašinu klepačkom i jasenovačkom

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: