Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dan kad su „saveznički“ avioni sravnili Podgoricu sa zemljom

Iako je u Drugom svjetskom ratu imala jedva 16 000 stanovnika, Podgorica je bombardovana čak 84 puta

"Savezničko" bombardovanje Podgorice
“Savezničko” bombardovanje Podgorice

Ni manjeg grada, ni više bombi koje su pale na njega u 20. vijeku. Na Podgoricu su i agresorski i saveznički avioni istresali smrtonosni teret, na njene žitelje, kuće, zgrade, mostove, mlinove, vodenice, ostavljajući pustoš.

Najteže je bilo ono 5. maja 1944. godine kada se na grad sručilo 600 bombi teških preko 400 tona. Tom prilikom, poginulo je 600 građana, a više od 200 teže ili lakše ranjeno.

Podgorica nakon bombardovanja
Podgorica nakon bombardovanja

Iako je u Drugom svjetskom ratu imala jedva 16 000 stanovnika, Podgorica je bombardovana čak 84 puta! U tim napadima poginuo je svaki osmi stanovnik Podgorice. Da stvar bude još gora , grad nije imao bilo kakav veći vojno-strateški značaj.

Počev od 23. septembra 1943. godine, kada su saveznici prvi put bombardovali Podgoricu, računa se da je u njenim ruševinama poginulo više od 2 000 građana

Rečeno suvim statističkim jezikom, porušeno je 80 posto stambenog fonda, a uništena je kompletna gradska infrastruktura.

Srušeno 80 odsto stambenih objekata
Srušeno 80 odsto stambenih objekata

Ni do dan-danas niko nije dao valjan odgovor na pitanje – zašto? Pitanje je još mučnije ako se zna da je u tim bombardovanjima poginulo ukupno, slovom i brojem – 17 njemačkih vojnik.

Spomenik žrtvama bombardovanja
Spomenik žrtvama bombardovanja

U Podgorici, u krugu bivše zgrade SDK, postoji spomenik, eufemistički posvećen „nevinim žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu“. Iznad postamenta sa ovim natpisom, ispisanim u gvozdenom reljefu, na specijalnim, jakim željeznim nosačima visi – bomba od više stotina kilograma.

Spomenik ubicama Podgorice
Spomenik ubicama Podgorice

Ironija sudbine je da je u Tološkoj šumi otkriven i spomenik, kako stoji na natpisu, „posadama savezničkih aviona palim za slobodu 1939-1945“. Spomenik je u bijelom kamenu, na lijepom mjestu, na obodu borove šume, preko puta hrvatske ambasade.

Sa jedne strane postamenta je gore citirani natpis, sa oprečne – ploče sa britanskom, američkom i crnogorskom zastavom, ispod figure koja liči na pticu presječenu u njenom podnožju.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: