Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dan BiH uvreda za Srbe!

Lideri u RS kategorično protiv praznovanja 1. marta, Bošnjaci obeležavaju Dan državnosti. Ivanić: To je bio uvod u krvavi rat. Tadić: Ko zagovara mir ne može da slavi taj dan

Dan BiH

Za Republiku Srpsku 1. mart ili takozvani Dan državnosti BiH, koji se obeležava u Federaciji BiH, nikada neće biti priznat – jedinstvena je poruka političara iz RS.

To je, kako podsećaju, dan kada je 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović na Baščaršiji i kada je mimo srpskog naroda održan referendum na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost BiH i izlazak iz tadašnje SFRJ, a što je bio početak krvavog građanskog rata u BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će 1. mart u BiH opet obeležavati Bošnjaci, Hrvati koliko budu morali, a Srbi neće uopšte.

– Za nas ne postoji 1. mart kao bilo kakav važan dan za BiH – kategoričan je Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpsku obeležavanje 1. marta kao bilo kakvog dana u vezi sa BiH neprihvatljivo.

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH iz RS, poručio je da srpski narod i Republika Srpska nikada neće priznati taj datum kao takozvani dan državnosti BiH, jer su i referendum koji je održan protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u krvavi rat.

DATUM KADA JE ZAPALjEN RATNI FITILj

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je Srni da za Republiku Srpsku 1. mart nije praznik, već datum kada je zapaljen ratni fitilj. – Srbi su u Sarajevu maltretirani, zatvarani, odvođeni iz svojih domova, sa ulica, nestajali su iz bolnica, a njihovi posmrtni ostaci kasnije su skrivani, premeštani i uništavani. Pogrom Srba je dobro sistemski osmišljena akcija iz vrha vlasti tadašnje BiH – rekao je Kojić i podsetio da je Alija Izetbegović na sednici Predsedništva BiH priznao postojanje logora za Srbe u Sarajevu.

– Za nas 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. januar, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka nas u tome ne mogu sprečiti – rekao je Ivanić.

Sasvim je jasno, ističe on, da nema političara iz Republike Srpske koji 1. mart može da prihvati kao nešto što je normalno.

– I zato za mene taj dan, koji se u delu BiH obeležava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vređa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart – naglasio je Ivanić.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH Ognjen Tadić kaže da takozvani dan državnosti BiH ne priznajemo, Gardoviće ne zaboravljamo:

– Kao savremenici tih događaja i kao ljudi koji su imali priliku da se upoznaju sa pozadinom tih događaja ne možemo da prihvatimo da neko taj datum ističe kao dan oko koga bi trebalo da se okupe narodi, entiteti i sve ostalo što postoji unutar BiH.

On smatra da je 1. mart simbol nastojanja političkih opcija, koje su bile za razbijanje Jugoslavije, da bez srpskog naroda odluče o sudbini Srba na ovim prostorima.

– To se, kao što znamo, završilo tragično po sve narode u BiH i nakon toga smo seli za sto i napravili Dejtonski sporazum koji je potpuna suprotnost 1. martu. Onaj ko želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ko zagovara mir i stabilnost u BiH taj ne može da proslavlja 1. mart – istakao je Tadić.

UBISTVO SRPSKOG SVATA

Venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur, 1. marta 1992. u Sarajevu zauvek će biti upisanio crnim slovima u istoriju BiH. Tog dana nakon venčanja u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu kolona srpskih svatova na čelu sa mladoženjinim ocem, starim svatom Nikolom Gardovićen uputila se u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji. Prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavio beli „golf“ u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio i Ramiz Delalić Ćelo. Nasrnuli su na Nikolu Gardovića. Delalić je pokušao da mu oduzme barjak sa srpskom trobojkom nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni. Nakon toga Delalić je izvadio pištolj i mučki pucao na Nikolu Gardovića, koji je preminuo par sati kasnije. Zločinci su pobegli odnoseći sa sobom zastavu koju su kasnije spalili.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ivanić: Prvi mart, uvod u krvavi rat

Mitrović: Procesuirati odgovorne za referendum 1.marta 1992.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: