Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dačić: Svjedoci smo prekrajanja istorije

Datum objave: petak, 25 januara, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da su u regionu, i nakon 70 godina od Drugog svjetskog rata, evidentni revizionizam i mržnja, te pokušaji prekrajanja istorije.

Ivica Dačić (foto: SRNA)
Ivica Dačić (foto: SRNA)

On je na međunarodnoj konferenciji “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” rekao da revizionizam dobija na intenzitetu u regionu i da u nekim zemljama već predstavlja trend i gotovo svakodnevnu pojavu.

Dačić je istovremeno naglasio i da osude pokušaja revizionizma i opravdavanja zločina ne važe samo za druge, nego i za Srbiju.

“Oni koji su i kod nas vršili zločine za vreme Drugog svetskog rata i pomagali u vršenju Holokausta i genocida, ne smeju biti rehabilitovani, jer su bili ratni zločinci”, istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija je zemlja koja je najviše propatila u regionu i nema pravo da na takav način vrši reviziju istorije.

“To ne izjednačava zločine koji su ovde počinjeni sa zločinima u Hrvatskoj, ali ne mogu da ne reagujem sa istim ogorčenjem”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da će uvijek biti pokušaja revizije istorije i opravdavanja zločina, ali da to nikada ni u jednoj zemlji nije bilo zvanična politika, te upozorio da postoji opasnost da u nekim zemljama u regionu dobiju takve konotacije.

“Svedoci smo da godinama unazad imate pothranjivanje takve državne politike što stvara osećaj mržnje i u aktuelnom vremenu. Zato mi ne treba da se takmičimo sa njima i kažemo da su njihovi zločinci ipak bili gori. To su bili monstrumi, i jedni i drugi”, naglasio je Dačić.

On je istakao i da su Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu bili podvrgnuti sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH i da se zbog svih nedužnih žrtava ne smije dozvoliti nasilno i perfidno mijenjanje pogleda na istorijske činjenice.

“Posebno je alarmantno ako pokušaji negiranja zločina i prekrajanja istorije dobijaju indirektnu ili direktnu zvaničnu podršku, uključujući i pokušaj rehabilitacije zločinačkih režima, kao što je bio NDH”, naveo je Dačić.

Dačić je naglasio da, nečuveni karakter zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima, zahtijeva od javnosti da ostane posvećena sjećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču.

U uvodnom dijelu konferencije govorio je i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina koji je ocijenio da u Hrvatskoj postoji revizionizam i da današnja tumačenja logora Jasenovac mogu da se okarakterišu i kao cinizam, poput riječi da je “peć služila da se Srbi zagreju”.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top