fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dačić: Svjedoci smo prekrajanja istorije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da su u regionu, i nakon 70 godina od Drugog svjetskog rata, evidentni revizionizam i mržnja, te pokušaji prekrajanja istorije.

Ivica Dačić (foto: SRNA)
Ivica Dačić (foto: SRNA)

On je na međunarodnoj konferenciji „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“ rekao da revizionizam dobija na intenzitetu u regionu i da u nekim zemljama već predstavlja trend i gotovo svakodnevnu pojavu.

Dačić je istovremeno naglasio i da osude pokušaja revizionizma i opravdavanja zločina ne važe samo za druge, nego i za Srbiju.

„Oni koji su i kod nas vršili zločine za vreme Drugog svetskog rata i pomagali u vršenju Holokausta i genocida, ne smeju biti rehabilitovani, jer su bili ratni zločinci“, istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija je zemlja koja je najviše propatila u regionu i nema pravo da na takav način vrši reviziju istorije.

„To ne izjednačava zločine koji su ovde počinjeni sa zločinima u Hrvatskoj, ali ne mogu da ne reagujem sa istim ogorčenjem“, rekao je Dačić.

On je ocijenio da će uvijek biti pokušaja revizije istorije i opravdavanja zločina, ali da to nikada ni u jednoj zemlji nije bilo zvanična politika, te upozorio da postoji opasnost da u nekim zemljama u regionu dobiju takve konotacije.

„Svedoci smo da godinama unazad imate pothranjivanje takve državne politike što stvara osećaj mržnje i u aktuelnom vremenu. Zato mi ne treba da se takmičimo sa njima i kažemo da su njihovi zločinci ipak bili gori. To su bili monstrumi, i jedni i drugi“, naglasio je Dačić.

On je istakao i da su Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu bili podvrgnuti sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH i da se zbog svih nedužnih žrtava ne smije dozvoliti nasilno i perfidno mijenjanje pogleda na istorijske činjenice.

„Posebno je alarmantno ako pokušaji negiranja zločina i prekrajanja istorije dobijaju indirektnu ili direktnu zvaničnu podršku, uključujući i pokušaj rehabilitacije zločinačkih režima, kao što je bio NDH“, naveo je Dačić.

Dačić je naglasio da, nečuveni karakter zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima, zahtijeva od javnosti da ostane posvećena sjećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču.

U uvodnom dijelu konferencije govorio je i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina koji je ocijenio da u Hrvatskoj postoji revizionizam i da današnja tumačenja logora Jasenovac mogu da se okarakterišu i kao cinizam, poput riječi da je „peć služila da se Srbi zagreju“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: