fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dačić Kitarovićevoj: A šta je Butros Gali napisao 1994?

Beograd — Hrvatska bi trebalo da se suoči sa prošlošću, a ne da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima, navodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Foto: EPA / Luong Thai Linh
Foto: EPA / Luong Thai Linh

Osim toga, Dačić je komentare hrvatskih zvaničnika povodom poslednje presude Haškog tribunal nazvao “neverovatno licemernim”.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović negirala je nešto ranije da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učcestvovala u odbrani BiH, kao i da je hrvatski narod u toj zemlji bio „prva žrtva velikosrpske agresije“, prenela je Hina. 

O kakvoj takozvanoj ‘velikosrpskoj agresiji’ govori hrvatska predsednica, navodi Dačić, “kad su još devedesetih godina u Savetu bezbednosti raspravljali o tom pitanju”.

Dačić ističe da se u pismu tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Galija Savetu bezbednosti od 1. februara 1994. godine kaže: “Prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a elementi (snage i oprema) sledećih jedinica hrvatske vojske se zaista nalaze u centralnoj i južnoj BiH: Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije. Materijal obuhvata tešku artiljeriju i višecevne minske bacače.“

Šef srpske diplomatije takođe navodi da je, posle 3333. sednice Saveta bezbednosti UN održane 3. februara 1994. godine, saopšteno: „Savet bezbednosti je duboko zabrinut zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u centralnim i južnim delovima BIH“.

Dačić navodi i da je Savet bezbednosti snažno osudio Republiku Hrvatsku zbog ovog „ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN”, kao i da “zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno sa vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BIH.“

„Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću, a ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bosnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve. Što je u iskrivljenom umu moguće“, zaključio je Dačić.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: