fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Brzo formirati memorijalne centre u Beogradu i Donjoj Gradini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je veoma važno da brzo budu realizovane inicijative o formiranju memorijalnih spomen-kompleksa na Starom sajmištu u Beogradu i u Donjoj Gradini, radi sprečavanja pokušaja revizije istorije.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić je podsjetio da su formiranje memorijalnog centra u Donjoj Gradini dogovorile Srbija i Republika Srpska, kao i da postoji namjera o upostavljanju memorijalnog centra na Starom sajmištu, mjestu nacističkog logora u Drugom svjetskom ratu.

Obaveza Srbije je da brzo završi sve u vezi sa formiranjem memorijalnog centra na Starom sajmištu, rekao je Dačić novinarima poslije otvaranja međunarodne konferencije „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“.

Dačić je istakao da Srbija institucionalno učestvuje i podržava aktivnosti kojima se čuva sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u okviru obrazovnog programa i procesa vraćanja imovine žrtvama Holokausta.

On je naglasio da je Srbija učinila velike napore na usvajanju i sprovođenju Zakona o povratu imovine žrtvama Holokausta, što je prepoznato i u međunarodnoj zajednici, a taj zakon jevrejska udruženja su ocijenila kao jedan od najboljih po sadržaju, posebno što je odmah po donošenju počela i njegova aktivna primjena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u decembru u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je podržao ideju da u Donjoj Gradini bude izgrađen novi memorijalni kompleks stradalim Srbima u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Dodik je istakao da je riječ o izgradnji najvećeg spomenika u Donjoj Gradini koji će trajno ukazivati na to šta se dogodilo Srbima u Jasenovcu.

Vučić je tada rekao da je ideja da bude napravljen najveći spomenik u Donjoj Gradini, gdje bi bio muzej sa mogućnosti video-produkacija, da bi djeca iz Srbije, Republike Srpske, BiH mogla da uče o tome kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu.

Izvor:RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: