fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DA SE PAMTI: Obilježeno 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

U Starom Brodu kod Višegrada danas je služenjem liturgije i parastosom obilježeno 77 godina od stradanja 6.000 Srba, koje su 1942. godine zvjerski ubili pripadnici zloglasne ustaške „Crne legije“ Jure Francetića.

Foto: Srna
Foto: Srna

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo veliki dan za istoriju srpskog naroda koji ne smije biti zaboravljen.

– Ono što me jako raduje jeste da je današnjem obilježavanju prisustvovao veliki broj djece i mladih, kako bi čuli o svemu. Raduje me i što zajedno sa opštinom Rogatica i crkvenim opštinama Višegrad i Rogatica, radimo na zajedničkom projektu, čime će ovo mjesto dobiti poseban značaj – istakao je Đurević.

Đurević je zahvalio svim ljudima dobre volje koji učestvuju u izgradnji cjelokupnog kompleksa, koji će izgradnjom muzeja, čije je svečano otvaranje planirano za 25. maj, dobiti potpuno novi izgled.

– Vjerujem da ćemo imati i podršku ostalih ljudi dobre volje, a pozvao bih i sve one koji mogu da prisustvuju ovom događaju, jer će to postati centralno mjesto obilježavanja stradanja Srba, ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u svim ratovima u prethodnom periodu – dodao je Đurević.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da se godinama prelazilo preko ovog datuma, koji je zataškavan zbog „određenog režima i zbog „bratstva i jedinstva“.

– Napokon je srpski narod smogao snage da na dostojanstven način obilježava ovo stradanje, kao i da se pripremi za naredna obilježavanja stradanja Srba na ovom prostoru. Pri kraju smo i da završimo spomenik koji će biti jedinstven – naglasio je Jagodić.

Sveštenik Dragan Vukotić podsjetio je da su u proljeće 1942. godine srpski stradalnici bježali ispred ustaša koje su čitav sarajevsko-romanijski dio pokušale da očiste od srpskog stanovništva, kako bi ostvarili svoj cilj, a to je da granica Nezavisne Države Hrvatske dođe do Drine.

– Ovo je jedino mjesto gdje imamo podatke da su Nijemci, zgroženi stradanjem civilnog srpskog stanovništva, prekinuli te pokolje i dozvolili ljudima, koji su željeli, da pređu u Srbiju ili da se vrate svojim domovima. Nažalost, polovina onih koji su se vraćali, stradalo je u narednom periodu – naveo je Vukotić.

Vukotić je posebno zahvalio Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, projektantu Novici Motiki i svim drugim ljudima dobre volje, jer su pomogli da započne izgradnja muzeja, koji će 25. maja biti i zvanično otvoren i osveštan.

– Ovo ostaje narednim pokoljenjima i generacijama da dođu i upoznaju se o ovom mjestu na jedan poseban način. Arhitektura i projekat muzeja, kao i mjesto gdje se uzdiže, izuzetno je i biće jedinstveno u srpskom narodu – naveo je Vukotić.

On je dodao da omladina i šira javnost treba da čuju istinu o srpskim stradanjima, a ne da uče o izmišljenim bitkama i lažnim herojima.

– Istinski heroji su svaka majka koja je sa svojim djetetom skočila u hladnu Drinu kako ih ne bi stigla `Crna legija` i svaka djevojka koja je skočila da ne bi bila oskrnavljena. Ovdje smo da to obilježimo – ne da učimo nekoga kako da se sveti, nego da dostojno i slavno postavljamo našu istoriju i istoriju našeg stradanja – naglasio je Vukotić.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Hroničari su zapisali da je jednog od tih dana ratne 1942. godine, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša, sa stijena u Drinu zajednički skočilo čak 320 devojaka, a ustaše su najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima u Starom Brodu počinile na pravoslavni praznik Mladence – 22. marta 1942. godine.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Izvor: RTRS, SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: