Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Da se ne zaboravi: Grk koji je zadužio Srbe dobija ulicu u Beogradu

U januaru 1916. godine srpska vojska stigla je na Krf, a grčki zemljoradnik Janis Janulis iznemoglim srpskim vojnicima ustupio je svoju zemlju kako bi na njoj napravili vojni logor.

Foto: Getty

Na njegovom imanju vojnici su se oporavljali nakon golgote koju su prošli u Albaniji. Oni koji nisu izdržali sahranjivani su, takođe na njegovom imanju. Ekshumacijom, godinama kasnije, otkriveno je da je na tom zemljištu kosti ostavilo 560 srpskih vojnika. Njihova tela prenesena su nakon ekshumacije na ostrvo Vid.

Ovaj Grk je i tada naglasio, a njegovi potomci i danas to poštuju – to imanje ne sme da služi nijednoj drugoj svrsi.

Beograđani su odali počast Janulisu, koji od danas dobija ulicu u Beogradu. Nekadašnja Ulica vojvode Toze nosi sada Janulisovo ime. Pre četiri godine, dobio je i ulicu u Nišu.

Na imanju Janulisa preživeli srpski vojnici nastradalima su podigli spomenik, koji i danas stoji na istom mestu. Regent Aleksandar Karađorđević 17. maja 1916. godine otkrio je spomenik. Na prednjoj strani spomeniika nalazi se krst, a sa bočne strane isklesan je srpski državni grb i posveta „Drinci svojim drugovima“.

S bočne strane spomenika, u bareljefu, sedi vojnik s puškom u ruci, a ispod su urezani stihovi srpskog poručnika, pesnika Vladimira Stanimirovića:

„Na humkama u tuđini, neće srpsko cveće nići.

Poručite našoj deci, nećemo im nikad stići!

Pozdravite otadžbinu, poljubite rodnu grudu!

Spomen borbe za slobodu, neka ove humke budu!“

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Srpski kadeti „promarširali” ulicama Krfa

Zaboravljene srpske svetinje

Solunski front: Tragedija ruskih brigada na Balkanu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: