Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Da SANU utvrdi tačan broj žrtava “Racije”

Datum objave: utorak, 19 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+

Racija

Predsjednik Memorijalnog društva “Racija 1942.” Milan Radomir zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije, izvršene 1942. godine na području Bačke.

“Podaci o Raciji su nepotpuni, iskrivljeni i prećutkivani, a broj stradalnika je trostruko smanjen. Valjda te žrtve zaslužuju dužnu pažnju Srpske akademije nauka i umjetnosti”, naveo je Radomir u otvorenom pismu.

Radomir je iznio podatke iz mađarskih vojnih krugova do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posjednika Endre Bajči Žilinski, prema kojima je u Raciji u januaru 1942. ubijeno najmanje 12 763 ljudi.

“Januarska racija 1942. godine odnijela je najmanje 12 763 žrtve, a sam Žilinski je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava”, navodi se u podacima mađarskih vojnih krugova.

Radomir primjećuje da srpska istoriografija plasira javnosti netačne podatke da je u Raciji ubijeno oko 4 000 ljudi. On je u pismu kritikovao i sekretara Istorijskog odjeljenja SANU-a, akademika Vasilija Krestića “zbog odbijanja da se to odjeljenje bavi utvrđivanjem činjenica o broju stradalih Vojvođana tokom fašističke racije u Drugom svjetskom ratu”.

“Domaći istoričari nikada nisu utvrdili stvarni broj žrtava fašističke Racije tokom mađarske okupacije Bačke u Drugom svjetskom ratu, već se i danas operiše brojem koji je višestruko manji od stvarnog”, naveo je Radomir. On se u otvorenom pismu SANU-u zauzeo i za utvrđivanje broja mađarskih žrtava koje su pobili partizani 1944. i 1945. godine u znak odmazde zbog Racije, u mjestima u kojim je Racija izvršena.

Mađarske fašističke okupacione snage su u januaru 1942. godine počinile veliki zločin nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja, koji su bili srpske, jevrejske i romske nacionalnosti.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top