fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Da SANU utvrdi tačan broj žrtava „Racije“

Racija

Predsjednik Memorijalnog društva „Racija 1942.“ Milan Radomir zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije, izvršene 1942. godine na području Bačke.

„Podaci o Raciji su nepotpuni, iskrivljeni i prećutkivani, a broj stradalnika je trostruko smanjen. Valjda te žrtve zaslužuju dužnu pažnju Srpske akademije nauka i umjetnosti“, naveo je Radomir u otvorenom pismu.

Radomir je iznio podatke iz mađarskih vojnih krugova do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posjednika Endre Bajči Žilinski, prema kojima je u Raciji u januaru 1942. ubijeno najmanje 12 763 ljudi.

„Januarska racija 1942. godine odnijela je najmanje 12 763 žrtve, a sam Žilinski je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava“, navodi se u podacima mađarskih vojnih krugova.

Radomir primjećuje da srpska istoriografija plasira javnosti netačne podatke da je u Raciji ubijeno oko 4 000 ljudi. On je u pismu kritikovao i sekretara Istorijskog odjeljenja SANU-a, akademika Vasilija Krestića „zbog odbijanja da se to odjeljenje bavi utvrđivanjem činjenica o broju stradalih Vojvođana tokom fašističke racije u Drugom svjetskom ratu“.

„Domaći istoričari nikada nisu utvrdili stvarni broj žrtava fašističke Racije tokom mađarske okupacije Bačke u Drugom svjetskom ratu, već se i danas operiše brojem koji je višestruko manji od stvarnog“, naveo je Radomir. On se u otvorenom pismu SANU-u zauzeo i za utvrđivanje broja mađarskih žrtava koje su pobili partizani 1944. i 1945. godine u znak odmazde zbog Racije, u mjestima u kojim je Racija izvršena.

Mađarske fašističke okupacione snage su u januaru 1942. godine počinile veliki zločin nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja, koji su bili srpske, jevrejske i romske nacionalnosti.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: