fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Čudo se desilo: Neko iz Srbije kupio poljoprivrednu zemlju u Hrvatskoj

Vlasnik Industrije mesa Matijević, koji je postao prvi biznismen iz Srbije koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, ne otkriva koliko je platio oranice, ali najavljuje velike planove za širenje posla u susednoj državi.

Matijevic_vlasnik Industrije mesa

Kupio sam 1.500 hektara oranica u atarima Sremskih Laza, Starih Jankovaca i Negoslavaca, posle dve godine pregovora, potvrdio je u Novostima Petar Matijević, biznismen iz Novog Sada, vlasnik Industrije mesa Matijević.

On je kupio zadruge „Jankovci“ u Starim Jankovcima i „Negoslavci“ u istoimenom mjestu u Vukovarsko-Sremskoj županiji, koje su bile vlasništvo Envera Moralića i prvi je biznismen iz Srbije koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Na taj način, kako kaže, kupio je i očevinu, odnosno zemljište nedaleko od Sremskih Laza, mjesta odakle je porijeklom.

Ovom kupovinom, kako tvrdi, postao je, vjerovatno, i najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj, pošto mnoge kompanije obrađuju zemlju, ali je nemaju u vlasništvu, već je uzimaju u zakup.

Ne bih da pominjem cifru koliko je zemljište plaćeno, kako ne bih napravio probleme nekadašnjem vlasniku, ali, mogu da kažem da je zemljište u Hrvatskoj bilo jeftinije nego u Srbiji, i pored toga što se po hektaru dobija subvencija od 300 evra po hektaru, kaže Matijević.

On kaže da je zemlja je izuzetnog kvaliteta, tako da se za početak planira da se u Hrvatskoj ova kompanija bavi ratarstvom.

Matijević navodi kako planira i da proširi kapacitete, da bi se bavio stočarstvom i otvorio farmu sa kapacitetom tova 5.000 junadi u turnusu, ali i da uđe u povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

Naravno, planiram i da zaposlim još radnika, uz onih 70 koje sam zatekao na zadrugama, objašnjava Matijević.

Prinosi na našim imanjima u Srbiji veći su od onih do sada postizanih na zadrugama u Hrvatskoj. Prenećemo tehnologiju koju mi primenjujemo i da se, pošto je Hrvatska deo EU, okušamo i na tom zahtevnom tržištu, kaže Matijević.

IM Matijević u Srbiji zapošljava 2.670 radnika, obrađuje ukupno 33.000 hektara, od kojih u vlasništvu ima 23.000 hektara, a ostalo je u zakupu.

 

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

Hrvat Srbima uništava dokumenta u Strazburu

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi 40.000.000.000 evra

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: