Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Čudo jedno: Proustaški ministar na čelu HDZ-a?

Datum objave: ponedeljak, 27 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Tomislav Karamarko podneo je ostavku na mesto predsednika Hrvatske demokratske zajednica, pa je sada u najuticajnijoj partiji u Hrvatskoj u toku kandidovanje za njegovog zamenika. Kako prenose tamošnji mediji, sve glasniji su zahtevi da ga na toj funkiciji zameni odlazeći ministar kulture Zlatko Hasanbegović, javnosti poznat i kao “ministar od skandala”, pošto je neretko propagirao svoju proustašku politiku.

Smeši mu se funkcija lidera HDZ-a: Zlatko Hasanbegović  Foto: Tanjug
Smeši mu se funkcija lidera HDZ-a:
Zlatko Hasanbegović Foto: Tanjug

Naime, u anketi jednog portala bliskog HDZ-u, Hasanbegović je u subotu uverljivo vodio ispred devet drugih kandidata za novog šefa stranke s gotovo 50 posto podrške posetilaca portala i ima petnaestak posto više glasova od evroparlamentarca Andreja Plenkovića.

Dok se odlazeći ministar kulture i potpredsednik HDZ-a zasad ne izjašnjava o kandidaturi, Hasanbegovićeve iduće poteze sa zanimanjem promatraju i u ekstremno desno orijentisanoj Hrvatskoj čistoj stranci prava kojoj je on pripadao pre sadašnjeg angažmana u HDZ-u.

– Bilo bi jako dobro i za HDZ i za državotvornu političku opciju u zemlji da se dr. Hasanbegović kandiduje, ja ga pozivam da to učini – kaže predsednik HČSP-a Ivan Pandža za Slobodnu Dalmaciju.

Mnogoosporavni Hasanbegović, čiju smenu s ministarske pozicije su zahtevali hrvatska udruženja i nevladine organizacije, ali i stranci, intelektualci i istoričari poput Efraima Zurofa, za kratko vreme je podelio hrvatsku javnost. On je član je takozvanog Počasnog blajburškog voda, a aktivno je učestvovao u organizaciji refrenduma o braku u sklopu inicijative “U ime obitelji”.

Godine 1996. prešao je iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava. Po struci je istoričar, a javnosti je do sada bio poznat po nizu kontroverznih izjava o antifašizmu, fašizmu i NDH.

Tako je govorio Hasanbegović

Kao najkontroverznije ostaće upamćene njegove izjave poput one da je antifašizam floskula kojeg nema u Ustavu.

– Domovinski rat je jedini u 20. veku u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobednici i jedini temelj na kojem treba graditi Hrvatsku. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivaće stalni rascep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigde ni jednom rečju u Ustavu – rekao je Hasanbegović gostujući na HRT-u.

Povodom govora tadašnjeg premijera Zorana Milanovića u Jasenovcu 2015. Hasanbegović je rekao da je “posebno čudna ona rečenica da je za njega jedina hrvatska vojska u ratu hrvatski partizani i partizani Hrvatske”.

To je posebno bizarno, rekao je Hasanbegović i dodaje da ostaje nejasno jesu li to bile dve vojske i koja je razlika.

Na pitanje kakva je uloga muslimana u stvaranju i razvoju komunističkog društva, Hasanbegović odgovara:

– Ako bi zaključivali samo na osnovu raširenosti titoističkog kulta u Bosni i Hercegovini, idealizacije jugoslavenskog socijalizma, antifašističke histerije u kojoj učestvuju na prvi pogled raznorodno društvo od mostarskoga muftije i penzionisanih subnorovaca, te ostarelih oznaških mučitelja i zatiratelja islama, pa do mlađahnih sarajevskih antifašističkih komsomolaca slučaj Thompson), onda bi mogli ustanoviti kako su i Marks, Engels i Lenjin bošnjačkog porekla, možda i begovi.

O Ovčari i Srebrenici kaže da su refleks partizanskih egzekucija 1945.

– Jugoslavenska armija koja je provela opsadu i razaranje Vukovara i Sarajeva baš je ona armija kojoj gori “večna vatra” u središtu Sarajeva, a koja je upravo u Titovo doba pretvorena u “državu u državi” tj. odvojeno boljševičko središte moći koje je etničku krizu u savezu s velikosrpskom ideologijom 1991/92. pretvorilo u brutalan rat i agresiju.

U tom smislu, kaže, Ovčara i srebreničke egzekucije modelski nisu ništa drugo već “umanjeni refleks masovnih partizanskih egzekucija u leto 1945. kada je samo u nekoliko dana na najbrutalniji način, planski i organizirano, smaknuto više desetaka hiljada poraženih komunističkih neprijatelj”.

Šta je rekao NDH?

Hasanbegović je rekao i da je iz današnje perspektive, NDH, uz ostalo, predstavljala prvi i poslednji pokušaj državnog uozbiljenja pravaških koncepcija o katoličkomuslimanskoj simbiozi unutar višekonfesionalne hrvatske nacije.

– Taj pokušaj je ostvaren u promašenoj međunarodnoj konstelaciji, a obeležen je i nedvsmislenom hipotekom zločina, pa se može reći da je ustaški poraz označio kraj ne samo jedne stranačkoideološke ili vojničke formacije već i zamisli o Hrvatima kao složenoj i strukturno višekonfesionalnoj naciji – rekao je.

Prema Hasanbegoviću, Drugi svetski rat u Hrvatskoj se ne može posmatrati crno-belo, te da je hrvatska elita proizvod titoizma.

– Hrvatska politička i uopšteno društvena elita, posebno ona vladajuća i društveno najuticajnija, na različite je načine proizvod titoizma i jugoslavenskog komunizma te je u formativnom smislu bila i ostala prožeta njegovim vrednostima – naveo je Hasanbegović.

Ovde, kaže, nije samo reč o emocionalnom odnosu, koji bi donekle bio i razumljiv jer se svako od nas teško rastaje s različitim zabludama iz prošlosti.

– Reč je o dubljem vrednosnom odnosu koji svaku našu raspravu o prošlosti zapravo pretvara u raspravu o hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti – kazao je svojevremeno ministar kulture u tehničkoj vladi Hrvatske, koga deo HDZ-ova vidi kao najboljeg kandidata koji bi mogao da nasledi Karamarka.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Hasanbegović vodi „kulturni rat” za hrvatsku desnicu | Jadovno …

Hasanbegović od velike Srbije ne vidi veliki zločin | Jadovno …

Hasanbegović između Tompsona i Jasenovca | Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top