Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Čudna bojazan o nedovoljnoj nacionalnoj osviješćenosti

Datum objave: petak, 19 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/cedomir_antic_08.jpg

Legitimno je pravo svakog građanina, pa i vjerskog poglavara da učestvuje u kampanji za popis stanovništva, ali je čudno kada ima bojazan da u tom narodu ima veliki broj onih koji nisu do kraja svjesni svoje nacionalnosti ili nisu hrabri da se na ovaj način izjasne, rekao je Srni istoričar iz Beograda Čedomir Antić.

On je, povodom poziva zamjenika poglavara Islamske zajednice u BiH Izeta Spahića da se islamski vjernici na popisu upišu kao Bošnjaci koji govore bosanskim jezikom, ocijenio da je veoma loše kada neko ko vjeruje u nešto i zalaže se za određene vrijednosti napravi korak dalje pa kaže da neko ko ne dijeli tu njegovu vrednost nije dobro obaviješten ili da je uplašen.

“Mislim da je to loše i da bi, kada bi tako Srpska pravoslavna crkva pozvala sve Srbe i, možda Srbe muslimanske i rimokatoličke veroispovesti, kojih sigurno ima, to naišlo na proteste `stranog guvernera`, koji postoji u ovom trenutku u BiH”, rekao je Antić.

On je istakao da je izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti lična stvar i da svaki građanin ima pravo da se zalaže u prilog takvog identiteta kakvog ga on vidi ili kakav je trenutno moderan, ali da to ne znači da oni, koji možda pripadaju tom vjerskom ili narodnom krugu, nemaju pravo da se osjećaju drugačije.

Antić je ukazao da je logično da Bošnjaci govore bošnjačkim jezikom, ali da ako žele da govore bosanskim jezikom ne bi bilo u redu da se tvrdi da je to jezik kojim treba da govore svi drugi građani BiH.

“Želeo bih da taj popis prođe što bolje. Žao mi je što su politički predstavnici Bošnjaka i muslimana odugovlačili sa vršenjem popisa. To, nažalost, ne govori u prilog onoj slici koju su oni o sebi gradili tokom proteklih godina, slike onih koji su zainteresovani za istinu o događajima tokom rata iz 1990-tih godina”, zaključio je Antić.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top