fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ČUBRILOVIĆ: NE ZABORAVITI ZLOČIN NAD SRBIMA U SIJEKOVCU

Povodom 23 godine od stradanja 46 Srba iz Sijekovca kod Broda, služen je parastos poginulim srpskim civilima.

Povodom 23 godine od stradanja 46 Srba iz Sijekovca kod Broda, služen je parastos poginulim srpskim civilima.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da treba pamtiti ono što se desilo u Sijekovcu prije 23 godine i da ne treba zaboraviti zločin koji je tu počinjen, jer je činjenica da se stradanje Srba 1992. ponovilo nakon četrdesetak godina.

„Srpski narod čeka pravdu! Ne trebaju nam podjele unutar srpskog korpusa, suviše nas je malo da se dijelimo“, poručio je Čubrilović tokom obilježavanja 23 godine od stradanja 46 Srba u Sijekovcu.

On je podsjetio da su u jednom satu nestajale čitave porodice i pitao zar to nije dovoljno svijetu i međunarodnoj zajednici da učini više da pravda bude zadovoljena.

„Moramo pamtiti šta nam se dešavalo da buduće generacije ne bi proživljavale isto“, naglasio je Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da stravične zločine u Sijekovcu nad srpskim civilima može da počini samo čovjek koji ima odsustvo uma i razuma.

„Ta mržnja prema Srbima je duboko istorijski ukorijenjena, a probudila se 1992. godine u obliku fašizma i ustaštva, u hrvatske vojne snage `zenge`, koje su počinile strašne zločine. Najviše nas boli što nisu procesuirani zločini, što zločince nije stigla zaslužena kazna. Živim u uvjerenju da će pravda doći i da će zločinci dobiti zasluženu kaznu“, rekao je Savanović.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, dodao je da je potrebno jedinstvo srpskog korpusa, kako bi se mogli odbraniti u budućim vremenima.

„Osvijestimo se i pošaljimo poruku sa ovog mjesta. Balkan je na `vjetromjetini` kada je u pitanju život i smrt, ovdje život mnogo ne znači, istorija je pokazala, a i smrt je vrlo blizu. Moramo poštovati i cijeniti slobodu koja se ovdje lako gubi, te štititi identitet, vjeru i naciju“, poručio je Savanović.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac rekao je da je 26. marta 1992. godine interventni vod iz Hrvatske na čelu sa Antom Prkačinom, uz pomoć hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija, na čelu sa Nijazom Čauševićem iz Broda, u Sijekovcu počinio stravične zločine, ubijajući i uništavajući sve što je srpsko.

„Glavni akteri ovog zločina nad Srbima još nisu odgovarali, niti su osuđeni za ove teške zločine, uprkos činjenici da smo haškom tužilaštvu i Tužilaštva BiH dostavili obimnu dokumentaciju sa dokazima“, rekao je Grabovac.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić istakao je da je zajednička obaveza i dužnost prema stradalim Sijekovčanima svih onih koje je njihova žrtva danas okupila, da kroz zajedništvo, ljubav, toleranciju i skladan život rade na dobrobit opštine Brod i Republike Srpske.

„Sa ovog tužnog skupa šaljemo poruku svijetu, pravosuđu i tužilaštvima da nikada nećemo zaboraviti ni oprostiti ovaj zločin. Nijedna politizovana institucija u ovoj državi ne može preinačiti činjenicu niti sprati krivnju počinilaca i njihovih nalogodavaca“, rekao je Jovičić.

U brodskom naselju Sijekovac danas je služenjem liturgije u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije, parastosom poginulim srpskim civilima, polaganjem vijenaca i duhovnim programom obilježeno 23 godine od stradanja 46 Srba.

Stravične zločine nad civilima počinila je regularna Vojska Hrvatske prelaskom preko rijeke Save udruživanjem sa muslimansko-hrvatskim snagama formiranim na brodskom području.

Obilježavanje 23 godine od stradanja srpskih civila u Sijekovcu održano je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vijence ispred spomen-ploče položili su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, u ime Vlade Republike Srpske resorni ministar Milenko Savanović, delegacije Boračke organizacije, Udruženja logoraša i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacija OEBS-a, predstavnici političkih partija i drugi.

U nekoliko navrata tokom 1992. godine zvjerski je ubijeno 46 Srba, civila, uglavnom žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva je bio sedamnaestogodišnji Drago Milošević, a najstariji Vaso Zečević 77 godina.

Bolne i veoma teške uspomene Srba vezane su za martovske dane u Sijekovcu, kada su naišli na zločinačko divljanje svojih dojučerašnjih komšija, na kućnim pragovima, na vijekovnim ognjištima koja su za nekoliko dana sravnjena sa zemljom.

Predmet sa dokaznim materijalima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, a Haški sud je predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Mještani Sijekovca po treći su put izgradili iz temelja crkvu, koja je porušena i u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1967. godine.

U ratnom vihoru i razaranju pravoslavnih bogomolja devedesetih godina ni hram Svete velikomučenice Ognjene Marije nije izbjegao uništenje, kao ni goloruka srpska nejač i ostalo civilno stanovništvo ovog mjesta.

Preživjeli Srbi pokušavaju da vrate život u Sijekovac. Martovski dani su na poseban način bolni za brojne porodice, kada nezacijeljene rane osvježavaju prisustvom centralnom obilježavanju stradanja, ali i razgovoru sa preživjelim svjedocima zločina, te posjetom grobovima najmilijih.

Svakako je najtužnija slika u onim kućama gdje su ubijene kompletne porodice.

Organizatori obilježavanja staradanja Srba u Sijekovcu svake godine na brojne adrese međunarodnih i domaćih institucija šalju pozivnice da dođu u brodsko naselje Sijekovac i prisustvuju obilježavanju stradanja, kao što to čine na drugim mjestima u BiH i Republici Srpskoj.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 26. mart 1992. Godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu

GRABOVAC: IZBJEGAVANjE IZVOĐENjA PRAVIH SVJEDOKA ZA SIJEKOVAC

UTVRĐEN PROGRAM OBILjEŽAVANjA 21 GODINE OD ZLOČINA

Masakr u selu Sijekovcu

PODIĆI OPTUŽNICU ZA SIJEKOVAC

POČELO OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU

POČETAK PROCESA OPTUŽENOM ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: