Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crveni krst: Beograd i Priština da ubrzaju potragu za nestalima

Porodice 1.658 osoba nestalih u vezi sa oružanim sukobima 1998/1999. godine na području Kosova još uvek tragaju za svojim najbližima. U proteklim godinama postignut je veoma mali napredak u utvrđivanju sudbine nestalih lica, ovaj proces zapravo je značajno usporen, saopšteno je iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Porodice nestalih čekaju istinu o njihovoj sudbini (Foto Tanjug/Dragan Kujundžić)
Porodice nestalih čekaju istinu o njihovoj sudbini (Foto Tanjug/Dragan Kujundžić)

Kristin Berli, potpredsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta obratila se učesnicima okruglog stola održanog u sedištu MKCK u Ženevi. Okrugli sto je organizovan da bi se aktuelizovalo pitanje rešavanja sudbine nestalih lica i razgovaralo o tome šta treba dalje činiti.

Prisustvovali su članovi delegacija Beograda i Prištine u Radnoj grupi za nestala lica i predstavnici udruženja porodica nestalih lica. Radna grupa je osnovana 2004 godine, i radi pod predsedavanjem MKCK. Posredstvom njenih napora rešeno je više od 1.800 slučajeva nestalih lica, navodi se u saopštenju.

„Vlasti na obe strane moraju da pojačaju svoje napore, onako kako im obaveze i nalažu, i urade sve u njihovoj moći kako bi došle do svih potrebnih informacija. A međunarodna zajednica mora da učini više kako bi podržala humanitarne napore ovih vlasti”, rekla je Berli.

Na okruglom stolu MKCK je ponovio svoju posvećenost traženju odgovora za porodice nestalih lica. U proteklih osam godina informacije koje je MKCK pribavio iz nacionalnih i međunarodnih arhiva odigrale su ključnu ulogu u preko 70 odsto slučajeva koji su rešeni.

MKCK se takođe obavezao da će u budućnosti angažovati još više resursa na pretraživanju arhiva i u vezi sa tim rekao da računa na saradnju i podršku svih onih kojih se to tiče. Od vlasti u Beogradu i Prištini se traži da preduzmu korake neophodne kako bi se proces traženja ubrzao i da pruže potrebnu podršku pomenutoj radnoj grupi, navodi se u saopštenju.

Autor: P.O.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Porodice: Nestali sa KiM treba da dobiju status žrtava rata …

Žrtve traže pravdu, obnovu i ljubav | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: